Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Лейкоз великої рогатої худоби - небезпека для людей і тварин!

Дата: 26.07.2017 08:23
Кількість переглядів: 1385

Фото без описуПлан організаційно-господарських, ветеринарно-санітарних і спеціальних заходів з ліквідації лейкозу великої рогатої худоби затверджено рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, засідання якої 25 липня провів заступник голови райдержадміністрації Руслан Каюк.

У фермерському господарстві Звенигородського району під час діагностичних досліджень виявлено хворих на лейкоз корів.

Лейкоз великої рогатої худоби – вірусна хвороба пухлинної природи, основними ознаками якої є злоякісне розмноження клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання. Джерелом збудника хвороби є заражені вірусом лейкозу тварини на всіх стадіях розвитку хвороби.

Виділяється вірус з організму хворих тварин з кров’ю, молоком, іншими  секретами  й  екскретами,  що  містять лімфоцити, які є активними факторами його передачі. Фото без опису

Лейкоз великої рогатої худоби створює потенційну небезпеку здоров’ю людей, які вживають молоко від хворих тварин у зв’язку з накопиченням у ньому канцерогенів.  

Планом заходів передбачено у неблагополучному щодо лейкозу господарстві Звенигородського району запровадження карантинних обмежень, зокрема, заборонено використовувати молоко   без  попереднього  знезараження  для громадського харчування  і  згодовування  тваринам,  реалізовувати його переробним підприємствам та на ринках;  випасати хворих   на  лейкоз  тварин  разом  із  здоровими  в загальних стадах; реалізовувати тварин з племінною та користувальною метою та інші.

Комісією рекомендовано сільському голові населеного пункту, де виявлено хворих на лейкоз тварин, розглянути на засіданні сесії сільської ради питання про ліквідацію лейкозу у фермерському господарстві, а також контролювати стан дотримання карантинних обмежень та виконання заходів з оздоровлення великої рогатої худоби на лейкоз.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора