Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Будь-який здобуток – результат спільної роботи», – Юрій Ткаченко

Дата: 21.12.2016 08:38
Кількість переглядів: 752

Фото без опису        Очільник Черкащини представив в обласній раді звіт за 2016 рік. Незмінним «дороговказом» у роботі, за словами Юрія Ткаченка, була «Стратегія розвитку області до 2020 року».

         Передовсім голова Черкаської ОДА звернув увагу депутатів на рейтингові показники області.

         – Деякі політики намагаються спекулювати на цьому питанні, – зауважив Юрій Ткаченко. – Однак на сайті Мінрегіонбуду, тобто у вільному доступі, є всі показники соціально-економічного розвитку областей. Чіткі статистичні дані, а не формули, бали чи щось подібне, як у рейтингах комерційних видань і різних організацій. Натепер ми маємо оптимістичну тенденцію: з початку року відбувається поступове відновлення економіки області. Передчасним буде твердження про економічне зростання, але водночас ми очікуємо на посилення позитивних тенденцій.

         Так, за даними Мінрегіонбуду, за напрямом «інвестиційний розвиток і зовнішньоекономічна співпраця» Черкащина посідає 12 місце серед областей, «фінансовою самодостатністю» – 9 місце, «економічною ефективністю» – 10 місце, «ефективністю ринку праці» – 15 місце.

         – Натомість ще потребує нашої особливої уваги розвиток інфраструктури та відновлювальної енергетики, – підсумував очільник області. – І ми визначили це у пріоритетах.

Далі голова Черкаської ОДА у своєму виступі зупинився на найголовніших викликах-2016 і заходах задля їхнього подолання.

 

Бюджетний виклик

Фото без опису

         Як зауважив Юрій Ткаченко, цей рік область починала зі значним дефіцитом на зарплати та енергоносії.

         – Задля його подолання ми налагодили співпрацю з місцевими органами влади щодо першочергового спрямування коштів на зарплату та енергоносії в бюджетних установах, – пояснює він. – Ми постійно співпрацюємо з Урядом задля залучення фінансової підтримки з держбюджету. Завдяки цьому вже отримали 76 млн грн стабілізаційної дотації, 23 млн грн освітньої субвенції та 21 млн грн медичної субвенції. Окрім того, ми оптимізували структуру ОДА майже наполовину. Такі ж процеси тривають і в районах.

Так, за 10 місяців цього року до державного та місцевих бюджетів області надійшло доходів на 43% більше, ніж торік. Надходження єдиного податку зросли на 64%, плати за землю – на 43%, акцизного податку з роздрібної торгівлі – на 61%.

– На 1 грудня ми вже виконали річний план надходжень до загального фонду обласного бюджету, – зауважує голова Черкаської ОДА. – Перед областю поставлено завдання – досягнути максимального темпу зростання надходжень податку на доходи фізичних осіб. За 10 місяців цього року темп приросту надходжень ПДФО вже зріс із 25% до 51%, що дозволило області піднятися в рейтингу серед регіонів України з 23-го на 15-те місце. Ми розробили план заходів щодо легалізації виплати заробітної плати і трудових відносин із найманими працівниками.

Завдяки цьому в області майже вдвічі зменшено чисельність найманих працівників, які отримували зарплату, нижчу за «мінімальну» (із 6,4 тис. до 3,3 тис. осіб); легалізовано понад 70 млн грн доходів; 551 підприємство збільшило фонд оплати праці; офіційно працевлаштовано близько 5 тис. робітників.

         – Також ми продовжили операцію «Урожай», – говорить Юрій Ткаченко. – За результатами 2016 року легалізували понад 56 млн грн доходів і додатково мобілізували 9 млн грн ПДФО. Зараз значно більший фінансовий ресурс сконцентрований у місцевих бюджетах. Маємо в дії політику децентралізації від Президента України й Уряду.

 

Залучення інвестицій

Фото без опису

         Створення максимально сприятливого інвестиційного клімату є незмінним пріоритетом обласної влади. Для цього на Черкащині й надалі спрощують ведення бізнесу.

         – Ми розраховуємо не лише на бюджетний ресурс, задля розвитку територій потрібні інвестиції, – наголошує голова Черкаської ОДА. – І показники капітальних інвестицій, що освоєні за цей рік, доводять: ми рухаємося у правильно напрямку. За 9 місяців маємо близько 3,8 млрд грн капітальних інвестицій на Черкащині. А це в півтора разу більше, ніж торік. Обсяг залучених в економіку області прямих іноземних інвестицій на 1 жовтня цього року становив понад 348 млн дол. США. Цьогоріч ми почали впроваджувати низку проектів задля активізації інвестиційної роботи. Зокрема, ми створили Агенцію регіонального розвитку за кращим світовим досвідом та інвестиційний портал. Окрім того, ми розробили спільно із Асоціацією індустріальних парків України Концепцію створення агроіндустріальних парків в області.

Нині триває робота зі створення першого індустріального парку «Золотоноша». Керівництво цього міста першим відгукнулося на пропозицію ОДА.

 

Розвиткові проекти

Фото без опису

         Цьогоріч на Черкащини коштом Державного фонду регіонального розвитку реалізують 22 проекти. Йдеться про майже 70 млн грн. Ці проекти різноманітні: енергоощадні заходи в бюджетних закладах, заміна систем водопостачання, закупівля потрібного медичного обладнання, ремонт обласного драматичного театру тощо. Окрім того, три громади-об’єднавці отримали майже 13 млн грн на розвиток своєї інфраструктури з державного бюджету.

         – Завдяки міжнародній допомозі в області втілено сотню мікро-проектів на понад 34 млн грн, – зауважує обласний керманич. – У нас запрацював Центр розвитку кооперативів. Цей проект унікальний для країни. Він став можливими завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу. Черкащина виборола це право серед 300 заявників. Маємо уже 48 створених кооперативів.

         Також Черкаська область стала одним із 7 регіонів України, що отримали підтримку Міністерства розвитку Польщі в реалізації проекту «Підвищення інвестиційної привабливості України та конкурентоспроможності регіонів». Ним передбачено створення центру розвитку підприємництва.

 

Соціальний захист

Фото без опису

         Натепер в області немає заборгованості з виплати державної соціальної допомоги. Під особливим контролем обласної влади перебуває питання з надання субсидій.

         – Зараз майже 285 тис. черкаських родин отримують субсидію, адресну допомогу від держави на оплату комунальних послуг, – каже очільник області Юрій Ткаченко. – Черкащина – серед областей, де ця робота організована найкраще. Окрім бюджетного ресурсу, на реалізацію проектів соціального спрямування ми залучили близько 7 млн грн грантової допомоги. А на пільгове забезпечення ліками чорнобильців, як я їм обіцяв під час зустрічі, з обласного бюджету ми додатково спрямували понад 2 млн грн.

 

Допомога бійцям

Фото без опису

Відколи на Сході триває збройний конфлікт, Черкащина посильно допомагає бійцям. Тут сформувався потужний волонтерський рух, активно долучаються до допомоги соціально відповідальні підприємці та небайдужі жителі.

– Лише цього року організовано надання благодійної допомоги від підприємств та організацій області для підрозділів Збройних Сил України, добровольчих формувань на понад 3 млн грн, – зазначає обласний керманич. – Водночас на майже 1 млн грн надано матеріальної допомоги для членів сімей атовців, по 50 тис. грн одноразової допомоги отримали родини загиблих. Також півмільйона гривень ми спрямували з обласного бюджету на оздоровлення бійців у місцевому санаторії (на умовах співфінансування).

Центр реабілітації учасників АТО на базі обласного госпіталю прийняв на медичну реабілітацію 671 бійця. Він визнаний серед кращих у країні.

– За нашою ініціативою по районах і в містах ухвалені програми підтримки атовців і їхніх родин, – каже Юрій Ткаченко. – Зараз ми їх аналізуємо, підбиваємо підсумки, щоб уже наступного року удосконалювати. І надалі всі ці питання координує наш обласний Центр допомоги учасникам АТО.

 

Освітні новації

Фото без опису

         Наближення якісної освіти до школярів визначено пріоритетом галузі. Уже розроблені перспективні плани реорганізації освітнього процесу в умовах об'єднаних територіальних громад. Зокрема, в області визначили 30 опорних шкіл. Три вже працюють із цього навчального року в такому статусі – в Білозір’ї, Монастирищі та Городищі. Кожна з цих шкіл отримала понад 2,6 млн грн на покращення навчальної бази.

– Ми розробили й ухвалили обласну програму «Інноваційні школи Черкащини» задля оснащення навчальних закладів по-сучасному, – розповідає голова Черкаської ОДА. – Продовжуємо започатковані раніше пілотні проекти. Приміром, із запровадження вивчення робототехніки у школах. До кінця року це буде вже в дев’яти школах. Загалом питанню інновацій у шкільній освіті ми приділяємо особливу увагу, як і національно-патріотичному вихованню дітей і молоді.

Окрім того, на умовах співфінансування в області придбали 22 шкільних автобуси.

 

«Медичне» оновлення

Фото без опису

Дообладнання медичних закладів і наближення якісних послуг до пацієнтів визначено пріоритетом галузі охорони здоров'я на Черкащині. На перше, за підрахунками профільного управління ОДА, по області в цілому спрямовано понад 105 млн грн.

– Ми закупили 13 флюорографів для районних лікарень на умовах співфінансування з Держфонду регіонального розвитку, – зауважує голова Черкаської ОДА. – Придбали також потрібне медичне обладнання для обласної лікарні, обласної дитячої лікарні, обласного онкологічного диспансеру та кардіологічного центру. Задля виконання обласної програми «Надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю» на базі Золотоніської центральної районної лікарні запрацювала філія відділення нефрології та діалізу обласної лікарні. Тепер жителям Лівобережжя, що мають ниркову недостатність, не треба їздити до Черкас по життєво необхідну процедуру. Частково оновлено коштом інвестора обладнання у відділенні нефрології та діалізу обласної лікарні.

Найближчим часом у Черкасах запрацює Перинатальний центр, де виходжуватимуть передчасно народжених і недужих немовлят, а ще допомагатимуть проблемним вагітним. Закладу такого рівня в області досі не було. А на базі централізованої лабораторії діагностики обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом відкрили відділ вірусологічних та імунологічних досліджень. Він оснащений обладнанням на 10 млн грн. Це – приклад державно-приватного партнерства. Тепер там можна робити дослідження, які раніше треба було возити до Києва. З цією лабораторією співпрацюватимуть комунальні заклади області.

– Автопарк нашої «швидкої» потребує оновлення, – наголошує Юрій Ткаченко. – Тому ми розробили та подали на розгляд сесії «Обласну цільову програму екстреної медичної допомоги Черкащини на 2017-2020 роки», якою передбачена закупівля автомобілів швидкої медичної допомоги. На минулій сесії вона була схвалена.

         Звітуючи в обласній раді, голова Черкаської ОДА подякував депутатам за конструктивну співпрацю та їхні ініціативи. Він наголосив, що лише разом можна досягати успіхів.

         – Будь-який здобуток нашої області – це результат спільної роботи, – підсумував Юрій Ткаченко.

         Із повним звітом обласного очільника можна ознайомитися на сайтах Черкаської ОДА й обласної ради.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора