Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сьогодні в Україні День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни

Дата: 22.06.2017 09:56
Кількість переглядів: 809

  Україна схиляє голову у скорботі і вшановує пам'ять жертв війни, яка забрала життя мільйонів людей і відізвалася болем у кожній сім’ї.

Тяжкі випробування, біль і горе випали на долю минулих поколінь. Але нечуваний героїзм та єднання народу, який піднявся на бій і переміг у жорстоких боях, навіки залишиться у наших вдячних серцях.

Цього дня голова райдержадміністрації Василь Довбуш, голова районної ради Володимир Кучер, міський голова Олександр Саєнко разом з ветеранами війни і праці, громадськістю міста вшанували пам 'ять воїнів, які захищали державу у роки Другої світової війни, та жертв війни.

Учасники заходу поклали вінки та квіти до Пагорба Слави та вшанували пам'ять полеглих хвилиною мовчання.

Делегація ветеранів війни і праці Звенигородського району після покладання квітів проїхала місцями бойової слави, відвідала музей історії Корсунь-Шевченківської битви  у м. Корсуні-Шевченківському.

З кожним роком усе менше залишається очевидців тих подій. Тому саме місця боїв стають єдиними німими свідками тих  часів. Володимир Слинько, голова  районної громадської організації "Союз Чорнобиль",  поділився спогадами дитинства про лінії  оборони  в селі Хлипнівка на підступах до міста Звенигородка.  Земля ще довго була в окопах та стріляних гільзах.

Маршрут пролягав через села: Майданівку, Шестеринці, Верещаки, Почапинці, Комарівку, Шендерівку, - все це  місця запеклих боїв піхоти, артилерії і танків за визволення не тільки нашого Шевченкового краю, всієї України, а в подальшому і остаточного розгрому ворога. А біля села Стеблів пам’ятний знак - семиметрове залізобетонне кільце, символ оточення німецьких угрупувань.

Петро Уманець розповідав про спроби прориву з кільця оточення  німецьких військ між с.Шендерівкою та смт.Лисянкою, де ворог зазнав великих втрат бойової техніки та живої сили.

Валентина Смілянець, голова благодійного  фонду   «Звенигородщина – територія добра та милосердя» опікувалась комфортом та забезпеченням життєво важливих компонентів подорожі.

Алла Мартиненко, голова  міської організації ветеранів війни та праці, подбала про організаційні моменти подорожі. Все було під контролем від безпеки під час переїзду людей похилого віку до медико-санітарного супроводу. Голова районної організації Товариства Червоного Хреста  Володимир Слинько опікувався   ветеранами війни та праці, відповідав за рекреаційність поїздки.  Культурну програму заходу забезпечували сім’я Гаркавенків Леоніда та Ольги, працівників культури.

Швидко пролетів час, екскурсійну групу вже зустрічав музей історії Корсунь-Шевченківської битви. З колегами музейниками узгоджувала відвідання Олена Наріжна. В музейних залах представлені експонати, які розповідають  про події Другої світової війни, про самовідданість та героїзм наших бійців, які ціною життя здобули перемогу. Відвідувачі побачили особисті речі, документи, нагороди, зброю. Особливо велике захоплення викликала діорама Корсунь-Шевченківської битви.

І один, мабуть, із найголовніших моментів екскурсії це жвава бесіда найпочеснішого відвідувача Звенигородської делегації дев’яносторічного Ясменка  Анатолія Петровича з екскурсоводом музею. У війну він служив мінометником. Розповідав про Генерала німецьких військ Штеммермана, який навіки залишився на полі бою під час Корсунь – Шевченківської операції.

По закінченні екскурсії відвідали алею Слави. Поклали вінок до Обеліска. Присутні вшанували світлу пам’ять усіх, хто загинув під час визволення рідного краю та новітніх героїв України. Потерпаючи  від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки, вдячні нашим ветеранам та захисникам .

                                                                         Олена Наріжна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора