Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Розгляд скарг у сфері державної реєстрації

Дата: 17.08.2016 10:21
Кількість переглядів: 928

У рамках процесу децентралізації Міністерство юстиції України передало повноваження з реєстрації бізнесу й нерухомості місцевим органам влади, нотаріусам, акредитованим суб’єктам.

За Міністерством юстиції України та територіальними органами Міністерством юстиції України залишається функція контролю. Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Законом України «ІІро державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі - Закони) запроваджена процедура оскарження рішень, дій, бездіяльності державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації до Міністерства юстиції України, територіальних органів Міністерства юстиції України, або до суду. При Головному територіальному управлінні юстиції у Черкаській області утворена постійно діюча Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Комісія розглядає скарги на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації, які здійснюють спою діяльність в межах Черкаської області.

До повноважень Міністерства юстиції України належить розгляд скарг:

-   на рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав (крім випадків, коли таке право набуто на підставі рішення суду, а також коли щодо нерухомого майна наявний судовий спір);

-   на проведені державним реєстратором юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців га громадських формувань реєстраційні дії (крім випадків, якщо такі реєстраційні дії проведено на підставі рішення суду);

- на рішення, дії або бездіяльність територіальних органів Міністерства юстиції України.

Територіальні органи юстиції України розглядають скарги:

    -        на рішення (крім рішення про державну реєстрацію прав), дії або бездіяльність державного реєстратора (в сфері реєстрації нерухомості);

- на рішення (крім рішення, згідно з яким проведено реєстраційну дію), дії або бездіяльність державного реєстратора (в сфері реєстрації бізнесу);

    -        на дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації.

Рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації можуть бутті оскаржені до Міністерства юстиції України та його територіальних органів протягом 30 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю.

Рішення, дії або бездіяльність територіальних органів Міністерства юстиції України можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України протягом 15 календарних днів і дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю.

Розгляд скарг здійснюється за заявою особи, яка вважає, що її права порушено, що подається виключно у письмовій формі та повинна містити обов'язкові відомості, передбачені Законами, а також відомості про бажання скаржника та/або його представника взяти участь у розгляді відповідної скарги по суті про один із способів, в який скаржник бажає отримати повідомлення про зазначений розгляд.

Вимоги до оформлення скарг встановлені Законами та Порядком розгляду скарг у сфері державної реєстрації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України віл 25 грудня 2015 року № 1128.

Розгляд скарг здійснюється протягом 30 днів з моменту реєстрації її суб’єктом розгляду скарги. При цьому загальний строк розгляду та вирішення скарги не може перевищувати 45 календарних днів.

Рішення про анулювання доступу або тимчасове блокування доступу державного реєстратора до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань виконуються технічними адміністраторами реєстрів. Всі інші рішення виконуються суб’єктом розгляду скарги у межах компетенції, визначеної Законами.

Рішення, дії або бездіяльність суб'єкта розгляду скарги можуть бути оскаржені до суду.

Державним реєстратором у сфері державної реєстрації нерухомого майна, юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців є особа, яка перебуває у трудових відносинах з суб’єктом державної реєстрації, нотаріус, державний виконавець (у разі державної реєстрації обтяжень, накладених під час примусового виконання рішень).

Суб’єктом державної реєстрації у сфері державної реєстрації нерухомого майна, юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців є виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська та Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, акредитовані суб’єкти.

За результатами розгляду скарги у сфері реєстрації бізнесу Міністерство юстиції України та його територіальні органи приймають мотивоване рішення про:

1 - відмову у задоволенні скарги:

2- задоволення (повне чи часткове) скарги шляхом прийняття рішення про:

а) скасування реєстраційної дії - у разі оскарження реєстраційної дії;

б) проведення державної реєстрації - у разі оскарження відмови у державній реєстрації;

в) виправлення технічної помилки, допущеної державним реєстратором;

г) тимчасове блокування доступу державного реєстратора до Єдиного державного реєстру;

ґ) анулювання доступу державного реєстратора до Єдиного державного реєстру;

д) скасування акредитації суб'єкта державної реєстрації;

с) притягнення до дисциплінарної відповідальності посадової особи територіального органу Міністерства юстиції України;

є) направлення подання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України.

Рішення, передбачені підпунктами "а", “ ґ ". "д" і "є", приймаються виключно Міністерством юстиції України.

За результатами розгляду скарги у сфері реєстрації нерухомості Мінімтерство юстиції України та його територіальні органи

приймають мотивовані рішення про:

1 - відмову у задоволенні скарги;

2- задоволення ( повне чи часткове ) скарги шляхом прийняття рішення про:

а) скасування рішення про державну реєстрацію прав;

б) скасування рішення про відмову в державній реєстрації прав та       проведення державної реєстрації прав;

в) внесення змін до записів Державного реєстру прав та виправлення помилки, допущеної державним реєстратором;

г) тимчасове блокування доступу державного реєстратора до Державного реєстру прав:

ґ) анулювання доступу державного реєстратора до Державного реєстру прав;

д) скасування акредитації суб’єкта державної реєстрації;

е) притягнення до дисциплінарної відповідальності посадової      особи

територіальної о органу Міністерства юстиції України.

Рішення, передбачені підпунктами "а", " ґ " та "д приймаються виключно Міністерством юстиції України.

Міністерство юстиції України

01001 м.Київ, вул. Городецького, 13

 

Головне територіальне управління

Юстиції у Черкаській області

18000, м.Черкаси, бульв. Шевченка, 185

телефони: (0472) 32-93-15, 32-01-17


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора