Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Велика прес-конференція Петра Порошенка. Основні тези

Дата: 07.03.2018 11:09
Кількість переглядів: 603

Основні заяви президента щодо викликів, які стоять перед Україною

в 2018 році

Президент України Петро Порошенко в середу, 28 лютого, у Києві дав прес-конференції "Виклики-2018". Зокрема, він перелічив виклики для України, розповів про реформування армії, про процес звільнення заручників, а також про президентські та парламентські вибори.

 

 

Про виклики для України

Порошенко заявив, що ключовим викликом у 2018 році продовжує залишатися війна Росії проти України. Водночас він наголосив, що ціна агресії для РФ зростає завдяки зміцненню Збройних Сил України та продовженню політики санкцій проти Москви.

"Посилення її бойової спроможності залишиться моїм головним пріоритетом як Верховного головнокомандувача Збройних Силу України. Наші Збройні сили слід укріпити настільки, щоби вони були не лише обороноздатними, але й спроможними звільнити окуповані території ", – підкреслив він.

Крім того, Порошенко повідомив, що зараз пріоритетним залишається мирний, політико-дипломатичний спосіб відновлення територіальної цілісності.

Серед інших викликів, глава держави також назвав соціальні, а саме – бідність, низький рівень та незадовільна якість життя переважної більшості українців. А також, "популізм та отаманщину".

 

Про європейську та євроатлантичну інтеграцію

Порошенко повідомив про ініціативу закріпити прагнення членства України в Євросоюзі та НАТО в преамбулі Конституції.

"Зараз ми обговорюємо в моїй команді пропозицію "заякорити" в Конституції європейську та євроатлантичну інтеграцію України. Як показують соціальні дослідження, обидві ідеї є консолідуючими в суспільстві", – запевнив він.

 

Про реформування армії

Порошенко привітав прийняття закону про відновлення державного суверенітету на окупованій частині Донбасу.

"Цей закон набув зараз чинності. Найближчим часом, згідно його вимог, я проведу реорганізацію управління підрозділами Збройних Сил на Сході", – зазначив він.

Водночас Порошенко повідомив, що наразі очікує повний перелік кандидатів на посаду командувача Об'єднаних сил.

"Це будуть бойові генерали, які мають досвід командування бригадами, об'єднаннями на сході нашої держави. Мають високий авторитет. І я думаю, що вони в повній мірі зможуть використати ті нові можливості, які для оборони держави надає закон про реінтеграцію", – сказав президент.

Крім того, він додав, що ухвалення закону "Про національну безпеку" дозволить реформувати армію за стандартами НАТО.

 

Про миротворців на Донбасі

Глава держави повідомив, що планує наполегливо домагатися розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі на прийнятних для України умовах. За його словами, йдеться не лише про розведення сторін, а й про те, що миротворці мають діяти на всій окупованій території Донбасу.

"Перше, що це дасть, – Росія змушена буде вивести свої окупаційні війська", – впевнений він.

Він також нагадав, що в миротворчій операції не може брати участь країна-агресор, країни-сусіди.

 

Про поставки зброї із США

Порошенко повідомив, що Україна очікує на перші поставки оборонного озброєння із США вже за кілька тижнів.

"Перша поставка цього (оборонного) озброєння має відбутися вже через кілька тижнів”, – наголосив він.

Крім того, глава держави додав, що вже досягнуті домовленості з американськими партнерами, які передбачають "цілу низку поставок". Зокрема, антиснайперські комплекси, засоби електронної боротьби, засоби повітряної оборони тощо.

 

Про Крим

Порошенко пообіцяв звернутися до Конституційної комісії щодо надання АР Крим статусу кримськотатарської національної автономії.

"Я звернуся до Конституційної комісії для того, щоб вона провела публічне обговорення пропозицій робочої групи, і як тільки буде знайдений остаточний варіант, як я і обіцяв, питання національно-культурної автономії, внесення змін до Конституції мною буде ініційовано перед Верховною Радою. Я дуже сподіваюся, що Верховна Рада підтримає цю пропозицію", – сказав Порошенко.

Крім того, він прокоментував пропозицію РФ щодо повернення кораблів з окупованого Криму: "Ми готові прийняти кораблі з Криму тільки разом з Кримом".

 

Про відносини з Польщею

Глава держави вважає, що відносини Польщі та України розвиваються динамічно. Однак наголосив, що в питанні українсько-польських відносин треба дивитися в майбутнє, а минуле залишити історикам.

"Ми не потребуємо, щоб нам хтось казав яких українських героїв ми повинні шанувати, а яких - ні, ми самі розберемося. Так само ми нікому не радимо, кого Польща має шанувати, а кого - ні. Ми впевнені в тому, що практика заборони на в’їзд, чи замороження досліджень - вона хибна, і комісія має вирішити це питання. Я впевнений, що політики мають дивитися в майбутнє, а минуле залишити історикам", – сказав він.

 

Про Саакашвілі

Порошенко заявив, що надав українське громадянство колишньому президенту Грузії Міхеїлу Саакашвілі, бо розраховував на ефективні результати роботи.

"Паспорт я не забирав, хоча громадянство мною було надано свідомо. Я був так само, які і більшість, зачарований перспективами, які пан Саакашвілі міг принести Україні. І я намагався йому для цього створити всі можливості", – сказав він.

"Коли я отримав подання відповідних компетентних органів про порушення, які були під час надання громадянства, у мене не було жодних інших моделей дій, крім, як припинити громадянство відповідно до Конституції", – запевнив президент.

Водночас він підкреслив, що питання реадмісії Саакашвілі в Польщу було проведено юридично бездоганно як з точки зору українського законодавства, так і з точки зору міжнародних зобов’язань України та верховенства права.

 

Про деолігархізацію

Президент запевнив, що ніхто з олігархів не має на нього впливу.

"Не може державна влада боротися з кимось конкретним. Я не збираюся цього робити і не підтримаю, якщо це буде робити хтось інший, незалежно, як його звати — Коломойський, Ахметов, Фірташ, Курченко, де і ще довгий список. Я наголошую, що жоден із них уперше не має жодного впливу на позицію Президента. Це і є деолігархізація", – сказав Порошенко.

Він також додав, що робить усе можливе, щоб створити умови, коли ринок визначатиме ціни, а перемагатиме той, хто матиме конкурентоздатну продукцію.

 

Про Мальдіви

Президент повідомив, що приватну поїздку в січні на Мальдіви він оплатив зі свого рахунку в українському банку. За його словами, державний кордон він перетинав за своїм прізвищем і за своїм паспортом, з відповідною реєстрацією у прикордонників.

"Мій переліт було оформлено відповідно до вимог чинного законодавства",  – зазначив він.

"Наголошую, що на це не було витрачено жодної копійки з державного бюджету, а всі кошти було задекларовано і з них було заплачено податки. Про це відразу після повернення прес-служба проінформувала громадськість", – сказав Порошенко.

 

Про вибори

Порошенко заявив, що прийме рішення про участь у президентських виборах тоді, коли розпочнеться виборча кампанія. Водночас він повідомив, що не має наміру брати участь у парламентських виборах. Президент зазначив, що політичні партії наразі не є його порядком денним.

"Найімовірніше, я не буду висуванцем політичних партій. Хоча я не виключаю, що якщо буде ухвалено відповідне рішення, то звертатися по підтримку - це вже буде інша річ", – сказав він.

Крім того, глава держави зазначив, що займатиметься змінами до виборчого законодавства.

"Я впевнений в тому, що ми маємо різко підвищити відповідальність за скупку голосів, і буду просити парламент це зробити – підвищити прозорість виборчого процесу, підвищити відповідальність за фальсифікацію виборів на дільницях. Наголошую, що це вважаю першочерговим завданням", – сказав президент.

Тиждень.ua 

http://tyzhden.ua/News/210141

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора