Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про стан промислової безпеки та охорони праці в районі у І кварталі 2016 року

Дата: 03.06.2016 11:37
Кількість переглядів: 753

Фото без описуНа засіданні ради з питань безпечної життєдіяльності населення, яку проводив 02 червня 2016 року перший заступник голови райдержадміністрації Дмитро Задеряка, одним із ключових було питання щодо стану промислової безпеки та охорони праці в районі у І кварталі 2016 року. Питання щодо стану промислової безпеки та охорони праці озвучив Василь Штанько - головний державний інспектор з питань праці відділу АПК та СКС управління Держпраці у Черкаській області. Він доповів, що за І квартал 2016 року по Україні зареєстровано 1140 (з них 83 - смертельно) потерпілих від нещасних випадків на виробництві. У порівнянні з І кварталом 2015 року кількість нещасних випадків збільшилась на 5,6% (з 1080 до 1140), кількість смертельно травмованих осіб залишилась без змін (83). Також збільшилась кількість нещасних випадків із смертельним наслідком: у Волинській області - на 8 випадків, у Черкаській області - на 6 випадків, у м. Києві - на 3 випадки.

На підприємствах України травмовано 71,8% (819) чоловіків та 28,2% (321) жінок від загальної кількості травмованих по Україні. Найвищий рівень виробничого травматизму спостерігався серед працівників віком від 30 до 39 років (293 особи, що складає 25,7% від загальної кількості травмованих по Україні за І квартал 2016 року). Штанько В.М. зазначив, що серед причин нещасних випадків переважають організаційні – 65,5% (747) нещасних випадків. Через психофізіологічні причини сталося 23,8% (271) нещасний випадок, а через технічні причини - 10,7% (122) нещасних випадків.

Заступник начальника відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в м.Звенигородка  Сергій Бондаренко під час виступу наголосив, що першочерговим завданням у роботі з охорони праці на підприємствах, організаціях, установах району є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних факторів, недопущення нещасних випадків і аварій, збереження здоров’я працівників. З метою підвищення ефективності створення безпечних умов праці на  підприємствах діє система управління охороною праці, на деяких працюють постійно діючі комісії з охорони праці. 

Фото без описуБондаренко С.Ф. повідомив, що у 2015 році в районі зареєстровано 6 нещасних  випадків пов´язаних з виробництвом. У  І кварталі 2016 року випадків профзахворювань та травматизму пов’язаних з виробництвом в районі не зареєстровано (проти 1 випадку у І кварталі 2015 року).                           

 Головний державний інспектор з питань праці управління Держпраці у Черкаській області Микола Мирошниченко по питанню щодо стану проведення профілактичних медичних оглядів доповнив, що роботодавець за  рахунок  власних  коштів  забезпечує організацію проведення медичних  оглядів.  Зберігає   за   працівником   на  період проходження медогляду місце роботи (посаду) і  середній  заробіток та за  результатами  медичного  огляду  інформує  працівника  про можливість (неможливість) продовжувати роботу за професією. Крім того, роботодавець повинен під час укладання трудового договору поінформувати працівника під підписку про  умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів. На підприємстві роботодавець видає наказ, з яким ознайомлює працівників під підпис та забезпечує своєчасну та організовану явку працівників на медичні огляди та обстеження. Також він має  право  в   установленому   законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності та  відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати; приймати на роботу неповнолітніх лише після попереднього медичного огляду.

 

Начальник відділу соціально-трудових відносин управління соціального захисту населення райдержадміністрації Г.О.Дяченко, головний державний інспектор з питань праці відділу АПК та СКС управління Держпраці у Черкаській області В.М.Штанько, головний державний інспектор з питань праці управління Держпраці у Черкаській області М.П.Мирошниченко. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора