Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Чорнобиль - скорбота пам’яті людської

Дата: 14.12.2016 12:34
Кількість переглядів: 773

Фото без описуВ Звенигородському районному краєзнавчому музеї ім.Т.Г.Шевченка  до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було проведено тематичну екскурсію «Чорнобиль - скорбота пам’яті людської».

Учнів загальноосвітньої спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 познайомили з музейною експозицію, яка створена зовсім нещодавно завдяки

співпраці музейників із Звенигородською громадською організацією «Союз Чорнобиль». Фото, документи, особисті речі ліквідаторів нашого району не залишили нікого байдужим. Науковий співробітник музею Станіслав Лячинський звернув увагу учнів, що та катастрофа 1986 року є трагедією на віки. Наші землі, вода, повітря ще тисячу років залишатимуться забрудненими та зонами радіологічного контролю. Це  лихо не одного покоління людей.

Учнів та педагогів ознайомили  з видавничою роботою музею. Щорічно, з 2002 року  видається  науково-популярний краєзнавчий альманах «Спадщина» для вчителів, учнів, студентів, краєзнавців. В журналах вміщуються матеріали з історії, багатого своєю минувшиною, краю, публікуються невідомі широкому загалу документи з фондів музею. 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Один із випусків альманаху приурочено темі Чорнобильської катастрофи «Чорний біль Звенигородщини». Саме в цьому журналі багато спогадів ліквідаторів аварії на ЧАЕС,  поіменні списки, біографії, поезія, а ще щоденник такої ж п’ятнадцятирічної дівчинки-школярки, ровесниці нинішніх екскурсантів. Провівши паралель між тими роками та сьогоденням, музейні працівники віддали шану учасникам ліквідації, які віддали своє найдорожче –здоров’я та життя, пройшовши Чорнобильське пекло. Під час заходу розповсюджено краєзнавчий альманах, передано примірники для шкільної бібліотеки.

Олена Наріжна, директор музею


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора