Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

 Агрометеорологічний огляд по Звенигородському району за першу   декаду  серпня     2016 року

Дата: 11.08.2016 12:40
Кількість переглядів: 789

                                           

Основні метеорологічні особливості декади

 Протягом першої декади серпня переважала спекотна, суха погода, хоча в деякі дні спостерігалась комфортно-тепла погода.

На протязі 5-ти днів максимальна температура повітря в денні години перевищувала 30?, а деякі ночі були по-осінньому холодні.

Середньодекадна температура повітря  за декаду становила 22,5° тепла, що на 2.6° вище кліматичної норми (19.9?). Максимальна температура повітря підвищувалася в денні години до 33.3° тепла, поверхня ґрунту максимально   нагрівалася до   +57.3°. Мінімальна температура повітря  знижувалась до 12.5° тепла, а грунту до 10.5?.

Небезпечні  та стигіхні гідрометеорологічних явища протягом декади не спостерігались. Лише 8 серпня спостерігалось різке зниження температури повітря на 15.0? за 18 годин.

Опади   випадали по Звенигородському району нерівномірно і по території і по кількості. На території метеостанції дощ спостерігався лише протягом одного дня і дав  всього 6.2мм , що становить 43% декадної норми (14мм). По даних метеостанції Звенигородка з початку року опадів випало 427.3мм (109 % від норми), з початку  вегетаційного періоду 281,6 мм (97 % норми).

Середня декадна температура ґрунту на глибині 10 см становила 26.6°, що на 3.6° вище  середніх багаторічних показників(23?). Упродовж декади середньодобова температура на глибині 10 см коливалася в межах  24.2-28.6°, а максмсум в денні години досягав 33.6?. Стан верхніх шарів грунту був переважно сухим. Середня декадна відносна вологість повітря становила 59% при нормі 69 %. Мінімальна відносна вологість повітря за декаду зафіксована 31%. Тривалість сонячного сяйва  за цю декаду  склала  115,5 годин при нормі 97 годин. Вітер протягом декади переважно був помірним, максимально посилювався в окремі дні до 10 м/с.

Вплив погодних умов на стан сільгоспкультур.

Протягом декади на полях Звенигородського району проводились збиральні роботи, особливо інтенсивно силосували кукурудзу. Агрометеорологічні умови для росту, розвитку та формування урожаю пізніх  сільськогосподарських культур протягом декади не покращились. Грунтова засуха, що триває з середини липня, має негативний вплив  на пізні культури та створює несприятливі умови для підготовки площ під урожай 2017 року. Посушливі умови дещо пом’якшують нічні та ранкові роси. У результаті таких погодних умов утворюються сонячні опіки на плодах с/г культур.

Технік-агрометеоролог М Звенигородка  Н.В.Кравченко                           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора