Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

УРЯД РОЗПОЧИНАЄ РЕФОРМУ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

Дата: 01.12.2016 12:54
Кількість переглядів: 741

Уряд схвалив Концепцію реформи фінансування системи охорони здоров’я, яка дає старт модернізації медичної сфери.

Концепція закріплює модель національного солідарного медичного страхування зі 100% покриттям громадян. Згідно з концепцією, збори страхових внесків здійснюватимуться через загальну систему оподаткування та збиратимуться у державному бюджеті. Страхові виплати за лікування окремої людини не будуть прив’язані до розміру її індивідуальних внесків. Кожен громадянин здійснює передоплату за медичне обслуговування, сплачуючи загальні податки. Жодних додаткових податків чи платежів для громадян не вводиться.

Регулюватиме стосунки між лікарем та пацієнтом створений єдиний національний замовник, який плануватиме та закуповуватиме медичні послуги для громадян, напряму контрактуватиме медичні заклади, оцінюватиме та контролюватиме якість послуг, підтримуватиме електронну систему збору та обміну медичною інформацією. Держава впроваджує поняття гарантованого пакету медичної допомоги. Йдеться про чітко визначений набір медичних послуг та ліків, право на отримання якого матимуть всі без винятку громадяни України. Гарантований пакет медичної допомоги щороку переглядатиметься та публікуватиметься.

Запропонована модель обов’язкового державного медичного страхування використовується в багатьох країнах, зокрема, майже в половині країн – членів ЄС – Великобританії, Іспанії, Італії, Ірландії, Скандинавських країнах. Процес переходу на нову модель відбуватиметься поступово, остаточне запровадження - у 2020 році. На першому підготовчому етапі – у 2017 році -  буде впроваджено нову модель фінансування меддопомоги на первинній ланці, а також розпочнеться впорядкування мережі стаціонарів вторинного рівня через створення госпітальних округів.

Загальний обсяг витрат на охорону здоров’я в Україні приблизно такий же, як в Польщі, але на відміну від поляків, українці більшу половину витрат на лікування сплачують самостійно (в Польщі – частка державних витрат складає 70%). Принцип використання бюджетних коштів, що виділяються на сферу охорони здоров’я, буде змінений. Відбудеться перехід від фінансування лікарняних стін та ліжок до оплати результату – фактично пролікованого пацієнта. Гроші йтимуть за пацієнтом – до конкретного лікаря, медичного закладу, в який людина звертається за допомогою. Лікарі отримуватимуть  гідну зарплату, громадяни – якісні медичні послуги.

Реформа стартує зі зміни фінансування на первинній ланці, яка є фундаментом будь-якої системи охорони здоров’я. Система первинної допомоги здатна за 20-30% бюджету медицини вирішити до 80% медичних проблем громадян. Таким чином, будуть вивільнені ресурси для лікування людей від більш складних захворювань.

Реформою передбачається впорядкування мережі медзакладів вторинної (спеціалізованої) допомоги в рамках формування Госпітальних округів. Мало завантажені і погано оснащені лікарні будуть перепрофільовані, додатково оснащені сучасним обладнанням, до роботи в них будуть залучені висококваліфіковані спеціалісти. В кожному госпітальному окрузі буде сучасна багатопрофільна лікарня, в якій кожен, хто потребує, зможе отримати якісну медичну допомогу.

Встановлено технічні критерії для визначення географічних меж госпітальних округів:

  • наявність принаймні однієї лікарні інтенсивного лікування (першого чи другого рівня);
  • охоплення території з населенням мінімум 200 тис. осіб у разі наявності лікарні 2-го рівня, або 120 тис. осіб у разі наявності лікарні тільки 1-го рівня;
  • можливість доїзду до лікарні інтенсивного лікування з будь-якої точки округу за 60 хвилин.

Госпітальний округ планується з такими межами і набором закладів, щоб в перспективі на його основі можна було створити ефективну і сучасну медичну мережу. Пропозиції щодо складу та меж округів надають обласні державні адміністрації, перелік округів буде затверджений урядом.

Також уряд схвалив Концепцію розвитку системи громадського здоров’я в Україні. Вона закладає засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров’я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров’я людини. Буде запроваджено процес стратегічного планування розвитку системи із залученням зацікавлених сторін, планування заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Коментар заступника Міністра охорони здоров’я України Павла Ковтонюка:

«Уряд ухвалив загальний вектор реформ в системі охорони здоров’я,  щоб не було більше суперечок, куди ми далі рухаємось, а були дискусії, яким чином і в які терміни втілювати реформи. Наступний етап для нас – це розробка покрокового плану, адже концепція передбачає загальний план до 2020 року.

Зараз Кабінет Міністрів дав доручення подати детальний план на наступний рік. Так само є доручення Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, щоб всі зміни в галузі відбувались максимально в співпраці з регіонами, а  головне - акуратно і мінімально травматично для регіонів. Тому про будь-які кроки Міністерства охорони здоров’я медична спільнота і суспільство знатиме наперед. Кожен крок ми робитимемо разом і будемо  готувати людей до нього».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора