Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Звенигородщина відзначила 100-річчя створення Вільного Козацтва

Дата: 20.03.2017 14:18
Кількість переглядів: 682

   

     17 березня з нагоди 100-річчя створення Вільного Козацтва за ініціативи голови історичного клубу «Холодний Яр» письменника Романа Коваля та отамана Козачанського куреня українського козацтва Олега Голуба у Звенигородській школі мистецтв відбулися урочистості.

       На заходи завітали відомі гості: письменник Роман Коваль, кобзар, заслужений артист України Тарас Силенко, уродженець Звенигородки, бандурист, композитор, автор хіта «Меч Арея» Василь Лютий,  поет, композитор і співак Володимир Мартишко, лідер гурту «Тінь сонця» Сергій Василюк та  сотник історичного товариства «Чорні запорожці» Роман Боровик.

Роман Коваль розповів про визвольну боротьбу на Звенигородщині, розкриваючи невідомі досі сторінки історії початку 20 століття, а також презентував свою нову книгу “Чорні перемагають. Спомини про прадідів козацтва 72-ї бригади”,  в основу якої  лягли спогади козаків та старшин Армії УНР.

Роман Боровик  та Роман Коваль ознайомили гостей з артефактами, які привезли з собою члени клубу «Холодний Яр». Це й портрети отаманів Звенигородщини, їхні нагороди та зброя тих часів, бойовий барабан – тулумбас, що кликав наших славних предків до бою. Таких речей не має в жодному музеї, тому вони викликали особливе зацікавлення в присутніх дітей.

Феєричне закінчення урочистостей спільним виконанням Василя Лютого і Сергія Василюка пісні «Меч Арея» підірвало зал. Її співали всі присутні стоячи.

          У фойє Звенигородської школи мистецтв, де проходили урочистості, було організовано перегляд літератури та газетно-журнальних статей "Повернення із забуття”. Презентований календар «2017 рік Вільного Козацтва на Звенигородщині» та 12 книг про Вільне Козацтво, які ви можете прочитати у центральній бібліотеці ім. Кримського.

          А на подвір’ї школи всіх частували справжньою козацькою кашею.

         Цього ж дня такий захід відбувся у селі Гусакове та у селі Козацьке.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора