Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пряма мова. Юрій Ткаченко про актуальне

Дата: 30.03.2017 14:38
Кількість переглядів: 697

 

 

 

 

 

      ?про енергоощадність

Я неодноразово говорив, що кожному черкащанину до снаги зменшити суми у своїх платіжках за комунальні послуги. І ми підтримуємо впровадження енергоощадних заходів – на різних рівнях. Як-от із допомогою програми «теплих кредитів»: тіло яких частково відшкодовує держава, а відсоткову ставку – з обласного та місцевих бюджетів. Такі кредити видають уповноважені банки: ПАТ «Державний ощадбанк України», ПАТ АБ «Укргазбанк» і «Державний експортно-імпортний банк України» (Укрексімбанк).

Лише торік черкащани взяли «теплих кредитів» на понад 62 млн грн. Таким чином область посіла, за даними Держенергоефективності, дев’яте місце по країні. За ці кошти жителі нашої області замінюють газові котли на ті, що працюють на альтернативних видах палива, закуповують інше енергоефективне обладнання та матеріали. Словом, дбають про енергоощадність власних будинків.

Енергетична безпека й незалежність визначені серед пріоритетів у державі. Цю політику успішно реалізуємо і на рівні області. Ми маємо обласну програму підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв. За два роки скоротили споживання газу майже вполовину. Цьогоріч плануємо ще на понад 20%.

 

    про сервіси

Цьогоріч на Черкащині плануємо створити Єдиний регіональний портал адміністративних послуг. Першим кроком має стати запровадження електронного документообігу між усіма органами виконавчої влади в регіоні. Обласна рада нашу ініціативу підтримала на минулій сесії, ухваливши відповідне рішення.

Для чого все це потрібно? Бо це – економія часу та коштів громадян і бізнесу. Електронізація послуг мінімізує корупційні ризики й покращує їхню якість.

На минулому тижні якраз був на презентації нових сервісів від «ПриватБанку». Ще торік Черкащина долучилася до областей, де державні послуги почали надавати через портал iGov.org.ua. Це – волонтерський проект, який підтримує «ПриватБанк». І ми маємо максимально застосовувати новітні технології в різних сферах і готові цьому сприяти, інакше неможливий розвиток. На тій презентації було багато цікавих сервісів. Гарна пропозиція для муніципалітетів щодо використання QR-коду для оплати послуг, запровадження електронних квитків. Це, з одного боку, оптимізація витрат для перевізників. Із іншого – легалізація прибутків, тобто детінізація економіки, що є нашим пріоритетом. Сподіваюся, що міські голови, які теж були на заході, візьмуть побачене на озброєння.

      про об’єднавців

Об’єднані громади конкурентно виграють на Черкащині. І це вже не теорія, а практика. Про об'єднання територіальних громад та інші питання децентралізації ішлося на Раді регіонального розвитку, що минулого тижня відбулася в Києві під головуванням Президента України Петра Порошенка.

Глава держави та Прем'єр-міністр чітко окреслили курс нашої країни, яким ми впевнено рухаємося. Ключове – це децентралізація, яка щодалі поширюється на різні сфери. Вона надає нашим громадам нові розвиткові інструменти. І тут важливо дійти до кожного керівника села чи міста й переконати, що, зволікаючи, можна конкурентно програти.

Узяти нашу Білозірську ОТГ, що першою у країні об’єдналася. Позмагатися з нею тепер мало хто може: там збудували житло для лікарів, є свій ЦНАП, ремонтують дороги тощо. Тобто роблять усе те, що роками не мали змоги. Ресурс на розвиток інфраструктури ця громада отримала від держави – без посередників. Загалом власні ресурси наших громад-об’єднавців зросли втричі, а доходи бюджетів із трансферами – всемеро. Тож виграє той, хто діє! 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора