Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Дуби Шевченка єднають Україну»

Дата: 08.10.2018 14:43
Кількість переглядів: 1612

Фото без описуПід такою назвою 6 жовтня у Моринцях розпочалась загальнонаціональна акція з висаджування саджанців, вирощених із жолудів правічних дубів, що росли ще за життя нашого земляка Тараса Шевченка.

У Моринцях висаджено першу в Україні Алею дубів – спадкоємців дубів Шевченка, привезених із Канева. У заходах узяли участь: міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, перший заступник міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль, голова райдержадміністрації Василь Довбуш, секретар Синоду Єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах), Митрополит Черкаський і Чигиринський УПЦ КП владика Іоан.

Відкриваючи у Моринцях національну екологічну акцію, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак зазначив, що ця акція має 2 складові: висаджування по всій Україні паростків, вирощених із жолудів «дубів Шевченка» - вони скріплять нашу землю, віру, волю і будуть рости на мирній українській землі. 2-га складова – це збереження дубів – свідків життя Тараса (зокрема трьох дубів у с.Будище) та надання їм загальнодержавного статусу.

У своєму виступі Владика Богдан відзначив, що ця ініціатива є продовженням дворічної акції «Посадімо дерево миру», а також закликав, щоб дуби Шевченка стали деревами миру, а Тарасове слово, його дух об’єднали всіх нас у любові до рідної землі.

 Учасники акції поклали квіти до пам’ятника матері Тараса Шевченка та до погруддя Тараса Шевченка, священнослужителі провели панахиду біля каплиці Святого Тарасія.

Після переїзду до с. Будище учасники акції разом із дітьми та студентами біля колишньої садиби поміщика Енгельгардта назбирали жолудів та викопали саджанці – нащадки 800-річного дуба Шевченка.

 Викопані паростки дубів учасники заходу повезли до п’яти областей України: Львівської, Донецької, Київської, Херсонської, Чернігівської.

Зібрані жолуді буде передано до Хорольського ботанічного саду на Полтавщині для вирощування нових дубів, щоб продовжити цю ініціативу і в наступні роки.   Також у місцевому Дубовому гаю буде висаджено другу Алею дубів - спадкоємців вікових дубів Тараса Шевченка.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора