Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Юрій Ткаченко: «Лише у співпраці можна досягати результатів»

Дата: 22.12.2017 15:43
Кількість переглядів: 642

Очільник Черкащини представив в обласній раді звіт за 2017 рік. Напередодні Юрій Ткаченко презентував його також Громадській раді при ОДА. Незмінним «дороговказом» у роботі, за словами обласного керманича, лишається «Стратегія розвитку області до 2020 року». Про головні пріоритети – далі від першої особи.

Про принципи роботи

По-перше, наша команда бере на себе лідерство. Нині маємо в дії реформу децентралізації, яку ініціювали Президент України й Уряд. І це не тільки додатковий ресурс на розвиток територій, це передовсім якраз таки лідерство. Ми беремо на себе відповідальність і об’єднуємо людей навколо проектів. Ключові проекти в медицині, освіті та інших галузях ми втілювали спільно всією областю. Детальніше розповім далі.

По-друге, ми по-європейськи плануємо розвиток. Цього року розроблено другий план дій із виконання нашої «Стратегії-2020». Черкащина – єдина область в Україні, де ці документи не народжувалися у стінах ОДА. Над цим працювала Агенція регіонального розвитку Черкащини.

По-третє, ми закладаємо фундамент для майбутнього. Багато наших проектів не дадуть швидкого результату, але вони можуть суттєво вплинути на майбутнє області. Приміром, індустріальний парк «Золотоноша» – проект на декілька років. Дуже складний і вартісний проект, але це обов'язкова умова нашого розвитку. Аеропорт – це наша перевага, яку ми повинні зреалізувати.

По-четверте, ми фокусуємося на залученні інвестицій і впровадженні інновацій. Без цього розвиток теж неможливий. І примітно, що обсяг капітальних інвестицій зростає на Черкащині. Цьогоріч їх освоєно майже на чверть більше, ніж торік. А це – 4,9 млрд грн (за 9 місяців, за весь рік статистика буде дещо пізніше). Успішні кейси внутрішніх інвесторів – це гарний сигнал для іноземних. До речі, у самому центрі ОДА ми відкрили Офіс підтримки інвестицій та експорту Агенції регіонального розвитку. Серед іншого, вона вже залучила 6 млн грн від інвесторів на енергомодернізацію.

 

Розвиткові проекти

Пріоритетом роботи нашої команди є реалізація комплексних, а тому вартісних проектів. Ми запровадили модель їхнього співфінансування із бюджетів різних рівнів. Наведу декілька прикладів.

Освіта. Ми запустили пілотний проект – створили 29 інноваційних шкіл по районах, а це 12 тисяч дітей. Нині працюємо над новими освітніми просторами, інноваційними кабінетами для навчання (фізики, хімії, біології, робототехніки). Крім того, ми перенавчаємо вчителів, для чого створили тренінговий Центр STEM-освіти. Перший в Україні. До речі, дві команди інноваційних шкіл області стали переможцями всеукраїнського фестивалю ROBOfirst і взяли участь у Відкритому європейському чемпіонаті FIRST LEGO League в Данії. Наші діти вже змалечку конкурують на міжнародному рівні. Відпрацьовуємо цей пілот і далі масштабуємо на всю область.

Медицина. Уже другий рік ми комплексно підходимо до вирішення проблем галузі. Торік оновили флюоропарк області (централізовано закупили 13 флюорографів для районів). Цьогоріч створюємо 5 скринінгових центрів «Здоров'я жінки» на Черкащині. Що маємо зараз: щороку в області обстежують до 300 тис. жінок, із них – у 4,5 тис. виявляють рак. Часто на пізніх стадіях. Скринінгові центри – це охоплення більшої кількості жінок і виявлення онко на ранніх стадіях. Тобто більші шанси на одужання та життя. Окрім того, ми відкриваємо та осучаснюємо філії відділення діалізу обласної лікарні. Це робимо в партнерстві з інвесторами. Такі філії вже є в Черкасах, Золотоноші, Умані та Звенигородці. На черзі – Сміла. А це значить, що майже 200 черкащан із нирковою недостатністю  – пацієнтів відділення – отримують якісну та життєво необхідну процедуру максимально близько до дому. Також цьогоріч ми відкрили Перинатальний центр. А це вже майже 1300 прийнятих пологів. Третина – з патологіями. Понад 130 немовлят врятували в реанімації. Цьогоріч коштом обласного та місцевих бюджетів ми закупили 8 автомобілів для автопарку «швидких» області. Це довгоочікуване оновлення. 1 автомобіль за рік обслуговує до 3 тис. викликів. За цією цифрою – людське життя і збільшення шансів на порятунок. Цей проект продовжуватимемо і наступного року.

Якість життя. Ми впроваджуємо на Черкащині проект із забезпечення населення питною водою. Він передбачає будівництво, реконструкцію та ремонт водогонів у сільській місцевості. Цьогоріч маємо 10 сіл у 5 районах. А це – якісна питна вода для понад 10 тис. людей.

            Розвиток сільських територій. Маємо в області програму підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговувальних кооперативів. Також маємо грантову програму ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Результат: на Черкащині вже запрацювали 104 кооперативи із вирощування кролів, ягід тощо. А це – робота для майже 800 черкащан.

            Дорожня інфраструктура. Цьогоріч в області відремонтовано безпрецедентні понад 96 км доріг загального користування. Із утриманням автошляхів на це залучено 622,4 млн грн. Ідеться про кошти державного, обласного та місцевого бюджетів, а також кредитні та надходження митних платежів. Серед ключових об’єктів: ремонт ділянок доріг Золотоноша – Черкаси – Сміла – Умань; Київ – Знам’янка, мосту через Дніпро та ін.

            Водночас пріоритетним напрямом нашої роботи лишається допомога військовим. Цьогоріч на підтримку бійців залучено близько 5 млн грн позабюджетних коштів. Майже 3,8 млн грн за останні два роки спрямовано нашим підшефним військовим частинам (їх 8) і прикордонникам.

Ми й надалі підтримуємо патріотичні заходи та дбаємо про патріотичне виховання дітей і молоді. До речі, маємо в області вже 54 козацьких класів. А це понад тисяча учнів. Проект розвиватимемо й надалі.

 

Пріоритети-2018

            Ми вже напрацювали низку пріоритетних проектів на 2018 рік, враховуючи нашу «Стратегію-2020». Коротко зупинюся на кількох ключових напрямах.

  1. Напрям «Підвищення конкурентоспроможності регіону»:
  • облаштування індустріального парку «ЗОЛОТОНОША» необхідною інженерно-транспортною інфраструктурою;
  • реконструкція аеропорту;
  • створення Центральної диспетчерської Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;
  • розвиток інноваційних шкіл Черкащини;
  • створення Центру розвитку підприємництва;
  • поліпшення дорожньої інфраструктури.
  1. Напрям «Розвиток територій»:
  • створення сервісного центру з обслуговуванню та розвитку сільськогосподарської кооперації;
  • будівництво сільських амбулаторій;
  • створення ЦНАПів в об’єднаних територіальних громадах;
  • інтернет у сільську місцевість.
  1. Напрям «Розвиток людського капіталу»:
  • STEM-освіта;
  • спортивні проекти, зокрема, оснащення наших спортивних шкіл.
  1. Напрям «Екологічна безпека та збереження довкілля»:
  • упровадження комплексної системи поводження із твердими побутовими відходами;
  • забезпечення якісною питною водою населених пунктів області;
  • поліпшення стану річок.

Я вдячний депутатському корпусу обласної ради та народним депутатам України за співпрацю, а також усім тим керівникам районів, міст, сіл і селищ, об’єднаних територіальних громад та їхніх рад, хто був активним учасником розвиткових проектів. Пам’ятаймо, що лише спільно можна досягати результатів. І будь-який здобуток нашої Черкащини – це результат спільної роботи!

Із повним звітом голови Черкаської ОДА можна ознайомитися на її сайті

ck-oda.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора