Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Забезпечити виконання вимог Закону України «Про охорону праці» та провести  заходи до Дня охорони праці

Дата: 20.04.2017 15:52
Кількість переглядів: 921

Із таким закликом звертаються відділення ВД ФССНВ в м. Звенигородка та головні державні інспектори управління Держпраці у Черкаській області до всіх керівників і працівників підприємств, установ, організацій різних форм власності.

З метою привернення уваги суспільства до проблем охорони праці, вшанування потерпілих на виробництві згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року 28 квітня в Україні відзначається День охорони праці.

Девіз, під яким проводиться День охорони праці цього року, – «Оптимізація збору та використання даних з охорони праці». Систематизація даних про нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання має важливе значення для запобігання нещасним випадкам та є складовою у формуванні  культури охорони праці.

 На даний час  формування культури безпеки праці у працівників, коли дотримання вимог охорони праці повинно стати нормою поведінки, є державним завданням. Роботодавці повинні усвідомлювати, що  діяльність ввірених їм підприємств може бути успішною,  лише за умови забезпечення на робочих місцях здорових та безпечних умов праці, а, отже, і збереження життя працівників. Відповідальність покладається і на рядових працівників, які повинні дбати про особисту безпеку та безпеку оточуючих при виконанні робіт, виконувати вимоги нормативних актів з охорони праці, дотримуватися  вимог дисципліни праці.

Потрібно усвідомити, що питання охорони праці  стосуються всіх сфер діяльності чи то виробниче підприємство, державна установа чи підприємець, який має найманих працівників. Адже ще в пам’яті  події: загибелі молодих людей в управлінні праці та соціального захисту, відділу земельних ресурсів, тракториста СТОВ ім. Гришка, водія СТОВ ім. Ватутіна, жінки будівельника  Звенигородського сироробного комбінату, машиніста екскаватора Ватутінського комбінату вогнетривів, возія СВК «Козацький». Більше 14 років в інвалідному візку знаходиться колишній будівельник СТОВ Неморож, отримав інвалідність працівник ПП “Райагробуд”.

Вшановуючи пам’ять загиблих, керівникам підприємств потрібно вишукати можливості для надання допомоги сім’ям потерпілих, інвалідам внаслідок трудового каліцтва та професійних захворювань у вирішенні матеріальних, соціально-побутових та інших питань.

Кожний працівник, який оформлений відповідно до вимог трудового законодавства, має право на соціальний захист внаслідок завданої шкоди здоров’ю. Відділення Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві сплачує страхові виплати 385 потерпілим на виробництві, утриманцям загиблих, надає визначені медико-соціальні послуги.

У I кварталі 2017року зареєстровано 7 нещасних випадків, на підприємствах: ВАТ «Звенигородський сироробний комбінат»; Територіальний центр надання соціальних послуг Катеринопільського району; ТОВ «Ватутінський комбінат будівельних матеріалів»; комунальний заклад «Звенигородський центр первинної медико-санітарної допомоги»; дошкільний навчальний заклад №8 «Журавлик», м. Звенигородка; ТОВ «Катеринопільський елеватор»; Лисянське райСТ – випадок груповий, в т.ч. із смертельним наслідком.

Звенигородською районною державною адміністрацією, відділенням Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в м. Звенигородка та головними державними інспекторами управлінням Держпраці у Черкаській області проводяться заходи у форматі Дня охорони праці: конкурси серед підприємств “За вагомий внесок в охорону праці”, конкурс на звання “Кращий інженер з охорони  праці", переможцем в якому стала молодий інженер з охорони праці Державного навчального центру підготовки робітничих кадрів Захарченко Юлія Юріївна,  конкурс серед інвалідів виробництва “Умілець народних промислів”, переможцем в якому стала інвалід 2-ї групи, житель міста Звенигородки  Процак Марія Андронівна. У м. Ватутіне вшановуються  інваліди праці, які працювали  шахтарями та втратили здоров′я на виробництві. Проведено семінари, круглі столи, відповідні заходи відбулися  на підприємствах, серед кращих: Центр поштового зв’язку,  Звенигородське підприємство теплових мереж, ТОВ “Звенигородське племпідприємство”, Звенигородська центральна районна лікарня, ДП «Звенигородське лісове господарство» та інші.

Водночас необхідно констатувати, що рівень ризику загибелі або травмування працівників на підприємствах України, залишається вищим, ніж у розвинених країнах світу.

Відділення ВД ФССНВ в м. Звенигородка та головні державні інспектори управління Держпраці у Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора