Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Кобиляках обговорили пропозиції щодо створення об’єднаної територіальної громади

Дата: 24.04.2018 16:08
Кількість переглядів: 1120

Фото без описуСьогодні відбулися загальні збори жителів села Кобиляки. Об’єднання територіальної громади - основне питання порядку денного.

Як повідомила сільський голова села Кобиляки Любов Мацюк, до них надійшло 3 пропозиції від сільських рад. Зокрема,  Водяницької -  про утворення об’єднаної територіальної громади з центром у Водяниках, така ж пропозиція надійшла від Ризинської, але з адмінцентром - у Ризиному та Рижанівки – з центром у Рижанівці.

До обговорення долучились голова райдержадміністрації Василь Довбуш, заступник Руслан Каюк, начальник управління соціального захисту райдержадміністрації Оксана Лісова, начальник Звенигородського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Черкаській області Леся Пона, завідувач сектору правового забезпечення та роботи із зверненнями громадян райдержадміністрації Тетяна Жукова, головний спеціаліст відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Альона Остапчук, голови сіл Рижанівки, Чемериського, Водяників.

- Процес добровільного об’єднання територіальних громад - неминучий для сільських рад, які хочуть розвиватись, - наголосив під час виступу голова райдержадміністрації Василь Довбуш . - Об’єднані громади отримують багато прав, але на них покладається і багато обов’язків, адже громади повинні будуть утримувати об’єкти соціальної сфери, дбати про налагодження нормальної життєдіяльності.

Фото без опису

Заступник голови райдержадміністрації Руслан Каюк розповів присутнім про послідовні етапи процесу об’єднання, що передбачені Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

При створенні об’єднаної громади, жителі не впевнені, що їм буде краще. А тому Руслан Каюк запропонував підписати Меморандум про співпрацю всім населеним пунктам, що об’єднуватимуться, у якому передбачити ті питання, які найбільше хвилюють мешканців населеного пункту, зокрема, щодо збереження існуючих штатів сільських рад з подальшим їх працевлаштуванням у об’єднаній громаді,  не зменшення бюджету, у разі надходження коштів державного фонду регіонального розвитку - залучення їх на об’єкти, які будуть запропоновані жителями відповідної громади та інше.

Фото без опису

Головне, на що звертали увагу під час обговорення - те, що громада зможе сама розподіляти ресурси і кошти, зосереджені в об’єднаній територіальній громаді . Неабияку вагу мають і податки, які після об’єднання, теж зосередяться в окремо взятій громаді. 

Окрім того об’єднана територіальна громада зможе отримати фінансову підтримку:

 - кошти з Державного фонду регіонального розвитку на проекти, спрямовані на підтримку добровільно об’єднаних територіальних громад, підготовлені відповідно до Бюджетного кодексу та урядових Порядків використання цих коштів;

- кошти у вигляді субвенцій з державного бюджету на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади.

Фото без опису

- Процес об’єднання громад незворотній, його не вдасться уникнути, тож варто зробити все можливе, аби він пройшов якомога результативніше, - наголосила  завідувач сектору правового забезпечення та роботи із зверненнями громадян райдержадміністрації Тетяна Жукова. - Прийшов час брати життя у свої руки. Варто познайомитися з досвідом тих, хто вже пройшов цей шлях, взяти з цього досвіду найкраще та врахувати помилки.

Обговорено актуальні питання фінансового забезпечення, медичного обслуговування, функціонування мережі закладів освіти та культури після утворення об’єднаної територіальної громади.

Попри суперечки, всі учасники зборів погодилися з тим, що процес об’єднання територіальних громад вже не зупинити. Тож необхідно якнайшвидше прийти до спільного рішення.

Під час зустрічі усі присутні мали можливість задати  питання керівництву району та отримати на них відповідь.

Фото без опису

Окрім того на зборах заслухано звіт сільського голови про соціально-економічний розвиток населеного пункту, обговорено нагальні проблеми, що потребують вирішення. Розглянуто питання щодо нарахування субсидій та призначення пенсій у рамках «осучаснення».

Жителі Кобиляк прийняли рішення про подальше обговорення пропозицій та обрання для даного населеного пункту найкращого варіанту об’єднання.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора