Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Якісна діагностика – більші шанси на життя», – очільник області на відкритті скринінгових центрів

Дата: 21.02.2018 16:12
Кількість переглядів: 1705

Фото без описуУнікальний проект втілюють на Черкащині. Тут відкривають скринінгові центри «Здоров'я жінки». Усе – задля своєчасного виявлення онкологічних хвороб у жінок.

Таких центрів буде п’ять по області. Розмістять їх у Черкаському обласному онкологічному диспансері, Смілянській міській лікарні ім.Т.Шевченка, а також у центральних районних лікарнях у Золотоноші, Звенигородці й Умані. Останні два вже запрацювали. Решта – найближчим часом.

 – Якісні зміни в медичних закладах Черкащини є нашим першочерговим завданням, – наголошує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Пріоритети ми визначаємо разом із медиками. І відкриття цих скринінгових центрів – втілення одного з них. Ми комплексно підходимо до вирішення проблем галузі. Приміром, позаторік оновили флюоропарк області, щоби посилити боротьбу з туберкульозом та іншими захворюваннями дихальної системи. Далі розпочали цей проект – створення всіх потрібних умов для профілактики онкологічних хвороб у жінок.

Щороку в області обстежують 300 тис. жінок. Із них – у 4,5 тис. виявляють рак. Часто на пізніх стадіях.

– Скринінгові центри – це охоплення більшої кількості жінок і виявлення онко на ранніх стадіях, – зауважує очільник області. – Тобто більші шанси на одужання та життя. Тепер наше завдання – відпрацювати все із медиками на місцях, аби вони проводили роз’яснювальну роботу, щоби залучити якомога більше жінок у ці скринінгові центри. Я вдячний всім за підтримку в реалізації цього проекту. Зокрема, обласній і місцевим радам. Долучалися і народні депутати від Черкащини. Приміром, на Уманщині низку медичних проектів ми втілили завдяки співпраці з Антоном Яценком.

 Усі скринінгові центри інформатизовані. Дані кожної пацієнтки заноситимуть в електронну картку. База зберігатиметься в обласному онкодиспансері. З його фахівцями працівники скринінгових центрів зможуть консультуватися онлайн.

– Цей проект – це наближення послуг до людей, доступність сучасної діагностики й ефективність надання допомоги, – каже головний лікар Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов. – У центрах встановлено найсучасніше діагностичне обладнання. Приміром, як було раніше: місцевий лікар засумнівався в чомусь, дає направлення в наш онкодиспансер, а не кожна жінка доїжджає, бо це ж треба знайти час тощо. Тепер же ми зможемо такі консультації по максимуму проводити онлайн, бачачи результати всіх обстежень.

У скринінгових центрах обстежуватимуть жінок не лише з тих районів, де вони розташовані, а й із прилеглих. Проект реалізовано коштом Державного фонду регіонального розвитку України та місцевих бюджетів. Зокрема, на закупівлю обладнання спрямували майже 19 млн грн.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора