Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Дотримання норм законодавства про працю у районі

Дата: 31.01.2018 16:14
Кількість переглядів: 1125

Фото без описуCьогодні перший заступник голови райдержадміністрації Дмитро Задеряка та заступник голови райдержадміністрації Руслан Каюк провели засідання підсумкової комісії щодо виконання у 2017 році покладених на райдержадміністрацію  зобов’язань з питань погашення  заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати  в районі, та детінізації виплати заробітної плати в районі.

Під час розгляду цих питань ацентовано увагу на проблемах неформальної економіки і незадекларованої праці, що на сьогоднішній день є перешкодою для забезпечення гідної оплати праці.

Окрім того, обговорено питання щодо своєчасної виплати заробітної плати та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, стану погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах, установах, організаціях.  

За інформацією управління соціального захисту райдержадміністрації, протягом 2017 року проведено 10 засідань комісії райдержадміністрації з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Основним боржником по заробітній платі у 2017 році є Звенигородський район електричних мереж.

Звенигородський РЕМ у жовтні минулого року заборгував  131 працівнику  - 702,5 тис.грн., у листопаді заборгованість збільшилась до 1367,7 тис.грн., відповідно заборгованість продовжує нарощуватись та станом на 01.01.2018 становила 1531,0 тис.грн.

Заборгованість за 2017 рік на економічно активних підприємствах,  підприємствах-банкрутах та на підприємствах, які призупинили виробничу діяльність, відсутня.

Протягом 2017 року проведено 10 засідань міжвідомчої робочої групи райдержадміністрації з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, на яких заслухано 39 суб'єктів господарювання.

Ріст мінімальної заробітної плати у 2017 році реально вплинув на середню заробітну плату штатного працівника у районі, зокрема:

  - в галузі сільського господарства заробітна плата зросла на 147,6% та становить 5677 грн.;

- в енергопостачальних організаціях середньомісячний заробіток збільшився на 132,7% та становить 6780 грн.;

- в навчально-виховних закладах середньомісячний заробіток становить 5074 грн., збільшився на 117,5 %.;

- в медичній галузі заробітна плата зросла на 125,0 % та становить 4899 грн.;

По району середня заробітна плата за грудень 2017 року становила 5517 грн., що на 132,7 % більше відповідно до січня поточного року, порівняно з груднем 2016 року розмір заробітної плати в районі збільшився на 122,8 %.

Відповідно до проведеного аналізу  протягом 2017 року в середньому 20 юридичних суб’єктів  господарювання допускали виплату заробітної плати менше мінімального розміру, для 81 працівника.

В середньому 56 фізичних осіб підприємців допускали виплату заробітної плати менше встановленої - 106 працівникам, враховуючи неповний робочий день, відпрацювання неповного місяця, або звільнення, що негативно впливає на рейтингові показники:  середньої мінімальної заробітної плати району та нестійку зайнятість населення.

7 грудня 2017 року Верховна Рада України прийняла Закон про Державний бюджет України на 2018 рік. Цим законом встановлено підвищення мінімальної зарплати з 1 січня до 3723 гривень. З цього часу роботодавці зобов’язані щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше 3723 грн.

Якщо ж заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, нижча за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, то їм необхідно провести доплату до рівня мінімальної, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Відповідно до частини 2 статті 3-1 Закону України «Про оплату праці», при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

З початку 2017 року проведено 16 засідань міжвідомчої комісії райдержадміністрації з питань детінізації виплати заробітної плати в районі, на яких заслухано 76 керівників підприємств, які допустили виплату заробітної плати нижче законодавчо встановленого розміру.

Міжвідомчою робочою групою райдержадміністрації з початку 2017 року здійснено 12 рейдів, із них 2 виїзних по питаннях легалізації найманої праці та підвищення рівня оплати праці найманих працівників, всього перевірено 80 суб`єктів господарювання.

За недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці передбачено застосування щодо суб’єкта господарювання штрафної санкції у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника щодо якого вчинено порушення. Заходи щодо притягнення до відповідальності за таке порушення вживаються незалежно від факту його усунення в ході інспекційного відвідування (ст.265 КЗпП України, ПКМУ від 26.04.2017 №295).

Юридичні та фізичні особи — підприємці, котрі використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у разі вчинення порушень законодавства про працю, що передбачено ч. 2 ст. 265 КЗпП. Розмір таких штрафів визначається в кратному розмірі мінімальної зарплати, установленої законом на момент виявлення порушення. Тому під час накладання штрафу у 2018 році за порушення законодавства про працю Держпраця братиме для обчислення його розміру 3723 грн.

Отже, до юросіб і фізосіб-підприємців у 2018 році можуть застосовувати такі штрафи за порушення трудового законодавства:

- за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) чи оформлення працівника на неповний робочий час у разі роботи повний робочий час, і виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ - 111 690 грн. (за кожного працівника щодо якого скоєно порушення);

- за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць, виплату не в повному обсязі - 11 169 грн.;

- за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у 10-кратному розмірі мінзарплати - 37 230 грн. (за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення);

- за недотримання встановлених законом гарантій і пільг працівникам, залученим до виконання обов’язків, передбачених Законом № 2232Законом № 1975Законом № 3543, - 37 230 грн. (за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення);

- за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод в її проведенні - 11 169 грн.;

- якщо після недопущення до перевірки контролери виявили фактичний допуск до роботи без оформлення (чи оформлення неповної занятості в разі роботи повний час) - 372 300 грн.;

- за порушення інших вимог трудового законодавства, крім перелічених вище, - 3723 грн.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора