Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Нарада щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней

Дата: 07.07.2016 17:13
Кількість переглядів: 804

7 липня під головуванням голови райдержадміністрації Василя Довбуша, за участю голови районної ради Володимира Кучера, членів Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Звенигородській райдержадміністрації, керівників сільгосппідприємств, фермерських господарств, установ, організацій,  відбулась нарада щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней (АЧС) на території району. 

Розпочинаючи нараду, голова райдержадміністрації Василь Довбуш наголосив, що у Черкаській області зафіксували спалах африканської чуми свиней. 4 липня  у фермерському господарстві "Джерело-Г" у селі Лісове Тальнівського району зареєстрували загибель 5-ти голів свиней у віці 6 місяців. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи 5 липня 2016 року встановлено діагноз - африканська чума свиней. В господарстві утримували 527 голів свиней.

Про заходи щодо профілактики АЧС в районі інформував начальник управління Держпродспоживслужби у Звенигородському районі Володимир Шіпко, а також звернув увагу на необхідність негайного інформування Держпродспоживслужбу в районі у разі виявлення хворих, загиблих тварин, як в домогосподарствах, так і в дикій фауні.

За словами Володимира Дмитровича, в Україні з 2012 року зареєстровано більше 60 випадків АЧС серед домашніх та диких свиней, у 2016 році – виявлено 14 випадків захворювання.

Оскільки лікування хворих тварин не проводиться, основним засобом боротьби з АЧС залишається здійснення заходів щодо недопущення занесення вірусу в тваринницькі господарства України.

З метою недопущення занесення збудника необхідно  дотримуватися наступних заходів профілактики:

–        не дозволяється вводити свиней невідомого походження в стадо свиней господарства приватної власності;

–       забезпечити роботу свиногосподарств в режимі “закритого типу”, заборонити доступ сторонніх осіб на територію, де утримуються свині;

–        не дозволяється згодовування кормів тваринного походження;

–       регулярно проводити дезінфекцію, дезінсекцію, побілки, знищення гризунів в приміщеннях, де утримуються свині;

–       проводити вакцинації свиней проти класичної чуми.

Про дотримання правил торгівлі на ринках району інформував начальник Звенигородської Державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області Анатолій Мовчан, відзначивши, що органи  місцевого самоврядування повинні привести у відповідність до законодавства роботу ринків у межах адмінтериторій.

Окрім того, в ході наради розглянуто питання щодо надання допомоги пораненим демобілізованим учасникам АТО, проаналізовано хід проведення жнивної кампанії та здійснення операції «Урожай».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора