Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Аграрії Черкащини сплатили 718,6 млн грн податків і зборів та єдиного внеску з заробітних плат найманих працівників

Дата: 30.07.2020 15:27
Кількість переглядів: 223

Про початок та підсумки операції «Урожай – 2020» поінформували у Головному управлінні ДПС у Черкаській області.

Операція «Урожай» запроваджена в Черкаській області починаючи з 2010 року та спрямована, перш за все, на організацію контролю за реальним станом легалізації найманої праці та виплати заробітної плати працівникам, зайнятим в аграрному виробництві на всіх його етапах.

Так, внаслідок підвищення сільськогосподарськими підприємствами рівня оплати праці, відповідно зросла сплата податків, зборів та єдиного внеску.

Зокрема, протягом січня – червня 2020 року надійшло 382,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати, 35,5 млн грн військового збору та 300,8 млн грн єдиного внеску.

За рахунок офіційного працевлаштування 3,5 тис. осіб, 508 сільгосппідприємств збільшили фонд оплати праці на 45 млн грн, а 258 підприємств агросектору підвищили заробітну плату, чим збільшили фонд оплати праці на 9 млн гривень. Додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб від збільшення фонду оплати праці з початку року склали 35,2 млн гривень.

Крім того, тільки у червні поточного року забезпечено додаткові надходження 25 млн грн податку на доходи фізичних осіб із дивідендів, нарахованих засновникам сільгосппідприємств та 42 млн грн податку із інших доходів, виплачених фізичним особам.

При проведенні операції «Урожай – 2020», також, особлива увага приділяється залученню до декларування та повноті сплати податків громадянами, які є власниками земельних ділянок площею понад 2 га та власними силами обробляють такі земельні ділянки для отримання доходу. 

Станом на 01.07.2020 залучено до оподаткування 16,3 тис. одноосібників, якими задекларовано 186 млн грн доходів. Від сплати податків і зборів надійде  33,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 2,8 млн грн військового збору.

Крім того, залучено до декларування 2,7 тис. власників сільгосптехніки, які отримали доходи від надання послуг по обробітку землі власною технікою та надання її в оренду. Сума задекларованого ними доходу склала 47 млн грн, додаткові надходження до бюджету з податку на доходи фізичних осіб – 8,5 млн грн, військового збору – 705 тис. гривень.

Також, цьогоріч очікується надходження 650 млн грн ПДФО з орендної плати за земельні паї, з яких вже сплачено 137,5 млн гривень.

Зауважимо, що розмір орендної плати за 1 га ріллі впродовж останніх 3-х років по Черкаські області є найвищим серед інших областей та удвічі більшим за середній по Україні показник (4,2 тис. грн при середньому по Україні менше 2 тис. грн), очікується збільшення розміру оренди до 4,5 тис. грн за 1 гектар.

В рамках операції «Урожай – 2020» проведено 11 документальних перевірок сільськогосподарських підприємств з питань дотримання податкового законодавства в частині нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску, за результатами яких винесені податкові повідомлення – рішення, прийняті вимоги (рішення) зі сплати єдиного внеску. За результатами перевірок у 2020 році донараховано 660 тис грн: податку на доходи фізичних осіб – 470 тис. грн, єдиного внеску – 145 тис. грн та військового збору в сумі 47 тис. гривень.

Наразі, операція «Урожай-2020» триває, а разом з нею триватиме і робота податкових органів в напрямку контролю за легалізацію використання найманої праці, виплатою реальної заробітної плати, виплатою орендної плати за паї, виявленню фактів незаконного використання сільгоспугідь і не за цільовим призначенням та боротьбою із схемами ухилення від оподаткування в сільському господарстві.

За інформацією Головного управління ДПС у Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора