Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Новації податкового законодавства щодо відстрочення податкового боргу

Дата: 28.12.2020 10:48
Кількість переглядів: 148

Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує інформувати щодо змін внесених Законом № 1072, відтак збільшено мінімальний поріг суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення. Також цей документ доповнив підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу новими пунктами, через які законодавець передбачив одразу декілька механізмів врегулювання податкового боргу, залежно від його суми та категорії платників податків – боржників, а зокрема щодо:

 - відстрочення податкового боргу, загальна сума якого не перевищує      6800 гривень для платників податків фізичних-осіб (пункт 1 (прим.2) підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу).

Механізм реалізації вимог пункту 1(прим. 2)  підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України.

Підрозділ 10 розділу XX Податкового кодексу України (далі - Кодекс) доповнено пунктом І (прим. 2) такого змісту:

«І (прим. 2). Податковий борг платників податків - фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 гривень, може бути врегульований у такому порядку.

Сума податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням), що обліковувалася за такими платниками податків станом на 1 грудня 2020 року і залишилась непогашеною станом на дату надання відстрочення, може бути відстрочена до 29 грудня 2021 року. Відстрочення здійснюється контролюючим органом за місцем обліку платника податків - фізичної особи за його заявою. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного цим пунктом строку штрафні санкції і пеня, передбачені цим Кодексом, на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників.

У разі непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного цим пунктом строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами цього Кодексу.

При наданні відстрочення згідно з цим пунктом норми статті 100 цього Кодексу не застосовуються.»

 

При організації виконання цієї норми слід врахувати таке.

 

Відстрочення буде здійснюватися лише платникам, які станом на 01.12.2020 мали податковий борг за усіма податками та зборами, що визначені у статтях 9, 10 Кодексу, загальна сума якого сукупно за усіма місцями обліку такого боргу не перевищує 6800,00 гривень, і який залишився несплаченим станом на дату подання ним заяви до органу ДПС.

Платники податків оформлюють у довільній формі заяви про відстрочення податкового боргу і подають їх до територіальних органів ДГІС у будь-який зручний для платника спосіб. Якщо у платника податків наявний податковий борг, що обліковується у декількох територіальних органах ДПС, заява надається до кожного такого органу окремо.

У разі надходження відповідної заяви до територіального органу ДПС наявність податкового боргу має перевірятися, зокрема, з використанням режиму «Перевірка наявності податкового боргу у платника по Україні в цілому» підсистеми «Облік платежів» ITC «Податковий блок» (далі - ITC).

Якщо платник згідно з даними ITC станом на 01.12.2020 мав податковий борг, що перевищує 6800,00 гривень, який залишається несплаченим станом на дату надання заяви, платнику у місячний термін направляється відмова у довільній формі із належним обґрунтуванням причин такої відмови.

У разі відповідності платника податків критеріям, визначеним у пункті І2, органом ДПС надається відстрочення податкового боргу, дані про що вносяться до ITC (режим «Ведення розстрочок/відстрочок») за окремим типом документа- підстави та зазначенням терміну нарахування сум, що відстрочуються

29.12.2021 року.

При відстроченні не застосовуються положення статті 100 Кодексу, у тому числі не приймається рішення про відстрочення податкового боргу та не укладається відповідний договір, не нараховуються проценти за користування відстроченням.

Якщо платник податків погасив суму відстроченого податкового боргу у повному обсязі раніше, ніж 29.12.2021, такий платник може подати до органу (органів) ДПС заяву (заяви) щодо скорочення терміну відстрочення.

Територіальний орган ДПС на підставі такої заяви та підтвердження надходження коштів у рахунок сплати відстроченої суми податкового боргу до бюджету, вносить зміни до сформованого ITC графіку відстрочення, а саме змінює термін сплати за графіком на дату фактичної сплати відстроченої суми.

У разі непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного пунктом І2 строку (29.12.2021), а також у разі її погашення після 29.12.2021, штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами Кодексу.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора