Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Стан дотримання прав людини перевірили в області

Дата: 24.06.2021 18:56
Кількість переглядів: 116

Із цією метою до Черкащини приїздили представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, зокрема з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в центральних областях Валерій Ольховий. Про результати моніторингового візиту поінформували під час сьогоднішнього брифінгу.

Попередньо спільно з представниками структурних підрозділів ОДА, інших структур, громадських організацій провели робочу зустріч – за участі заступниці голови ОДА Лариси Кошової.

Пані Філіпішина на брифінгу розповіла, що Черкащина – 4 регіон, що відвідали з перевіркою. Під час робочої наради говорили про рівень виплати заробітної плати, ситуацію з безробіттям, доступ до медичних, освітніх послуг, отримання державної допомоги, передбаченої законом, ситуацію з дітьми, зокрема сирітство, проживання в сімейних формах тощо. Окрему увагу приділили питанню домашнього насильства, показники надання допомоги дітям, а саме: наскільки вона є якісною та об’єктивною.

Аксана Анатоліївна наголосила, що зосередили увагу на результатах перевірок геріатричних пансіонатів, психоневрологічних закладів, зокрема про те, що потрібно робити області, аби ліквідувати недоліки, виправити ситуацію.

В області, за словами представниці Уповноваженого, виявили низку зауважень, зокрема щодо заборгованості з виплати зарплатні, темпів усиновлення, кадровий дефіцит у сфері охорони здоров’я та ін. 

– Однак є й позитивні моменти. Зокрема показник рівня повного циклу вакцинації в області є вищим за середній в Україні. Є позитив у сфері захисту прав дітей. Адже область намагається об’єктивно виявляти рівень соціального сирітства й вчасно надавати дітям статус позбавлення батьківського піклування. Суттєво зменшилась кількість дітей в дитбудинках – на 21%, – сказала пані Аксана.

Щодо домашнього насильства вона зазначила, що існує потреба в підвищенні рівня оперативного виявлення випадків домашнього насильства. Кількість їх в Україні значно зросла, враховуючи вимушене перебування дітей вдома, зокрема на дистанційному навчання, через поширення коронавірусу.

Водночас представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в центральних областях Валерій Ольховий розповів детальніше про перевірки в закладах соціального захисту, зокрема дитячих будинках-інтернатах, пансіонатах.

– Загалом мета нашої зустрічі – налагодити співпрацю зі структурними підрозділами, – зауважила Аксана Філіпішина, – спонукати до того, аби зусилля були об’єднаними, засвідчити області позицію Уповноваженого про те, що ми не є каральним органом, а тим, який повинен допомогти органам влади, ми – очі й вуха, щоб виявляти реальну ситуацію в комунальних закладах області. Усі ми налаштовані на те, аби ситуація з правами людини змінилась на краще. На меті також – поновлення порушених прав.

Представники повідомили й про те, що за результатами перевірок інформують правоохоронні органи про можливий кримінальний характер дій або бездіяльність керівників. Між тим, наразі існує домовленість  в межах підписаного меморандуму з Генпрокуратурою про взаємоповідомлення, щоб був здійснений нагляд щодо ефективності розслідування таких справ.

Додамо, попередньо в облдержадміністрації під час круглого столу з дотримання прав людини в Черкаській області  обговорили низку важливих для області питань, пов’язаних із дотриманням прав людини в соціально-економічній, правозахисній, медичній, освітній та культурній сферах. Зокрема, це питання виплати заробітної плати та пенсій, діяльності закладів освіти та доступності навчання для дітей, домашнього насильства, забезпеченості соцзакладів.

На сьогодні маємо багато результатів напрацювань у цих сферах, однак попереду ще чимало роботи. А тому й надалі продовжуємо об’єднувати зусилля задля дотримання прав дітей та дорослих на Черкащині.  Приємно, що у ході круглого столу Черкащину відзначили як область, яка має одні з найкращих темпів вакцинації, а також область, звіт по дотриманню прав людини якої був одним із найкращих. Працюємо й надалі, – написала у Facebook заступниця очільника області Лариса Кошова.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора