Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про це слід пам’ятати! Алгоритм отримання посвідчення водія

Дата: 27.08.2020 22:04
Кількість переглядів: 345

Фото без описуОстаннім часом у інтернет-мережах зросла кількість  фейкових повідомлень про можливість отримання посвідчення водія «за 7-10 днів» без підготовки у відповідних навчальних закладах та здачі іспиту у сервісному центрі МВС.

Такі та їм подібні пропозиції є грубим порушенням діючого законодавства, роблять вас співучасниками шахрайських схем, адже Кримінальний кодекс передбачає відповідальність як за підроблення документу, так і за його використання, про що йдеться в статті 358.

Нагадуємо:  єдиний алгоритм отримання посвідчення водія прописаний законом і передбачає, що право на керування транспортними засобами надається особам, які досягли: шістнадцятирічного віку – категорії А1, А; вісімнадцятирічного віку – категорії В1, В, С1, С; дев’ятнадцятирічного віку – категорії ВЕ, С1Е, СЕ; двадцятиоднорічного віку – категорії D1, D, D1E, DE, T.

Для отримання посвідчення водія необхідно пройти три обов’язкові етапи: навчання в автошколі, складання іспитів у сервісному центрі МВС, отримання посвідчення водія.

В автошколу подаються: заява на ім’я її керівника установи (із зазначенням місця проживання та бажаної категорії посвідчення водія); паспорт (пред’являється особисто); копія ідентифікаційного коду; чотири фотографії 3,5х 4,5 см; для сервісного центру  МВС при отриманні посвідчення буде потрібна медична довідка,  дійсна  впродовж  часу, вказаного у графі строк дії цього документа.

Після навчання, складання внутрішніх тестів у автошколі та отримання Свідоцтва про її закінчення (дійсне 10 років) необхідно пройти іспит в будь-якому зручному за місцем розташування сервісному центрі МВС. Іспити складаються з теоретичного та практичного тестуван

При обранні автошколи можна дізнатись, чи навчальний заклад акредитовано, скориставшись інтерактивною картою автошкіл  на офіційному сайті РСЦ МВС в Черкаській області.

Теоретичний тест у сервісному центрі триває 20 хвилин і складається з 20 питань, що обираються системою випадково (всього є 2 000 питань): 10 питань із правил дорожнього руху; 4 — з будови та експлуатації транспортних засобів; 4 — з основ безпеки руху; 2 — з надання першої медичної допомоги. На сайті Головного сервісного центру МВС можна пройти тест в онлайн-режимі. Тест вважається складеним, якщо не перевищено час 20 хвилин і допущено не більше 2-х помилок. Повторно  теоретичний тест можна скласти не раніше, ніж через 5 днів. Загалом, його можна складати необмежену кількість разів.

Практичний іспит складається з 2 етапів: на майданчику для навчання з початкового керування, де тестуються вміння водія як підготуватись до початку руху, зупиняти транспорт на підйомі/спуску, заїжджати у двір, «гараж» з правого/лівого боку тощо. Другий етап проходить на визначеному маршруті в умовах дорожнього руху. Тут екзаменується маневрування у потоці, дотримання швидкості руху, вимог дорожньої розмітки, дорожніх знаків тощо.

Усі маршрути, за якими складається другий етап практичної частини іспиту, можна переглянути за відповідним посиланням  на офіційному сайті ГСЦ МВС, а також завантажити чек-лист з переліком вправ та шкалою оцінювання, яким користуються екзаменатори під час практичної частини іспиту.

Перше посвідчення водія видається на 2 роки із забороною перевищувати безпечну швидкість. Обмін на постійне посвідчення відбувається, якщо з дня видачі першого посвідчення власник здійснив не більше 2 порушень правил дорожнього руху. У разі 3 і більше порушень обмін можливий лише після складання нових іспитів у сервісному центрі.

Повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше, тобто, керували з першим посвідченням терміном дії на 2 роки та були позбавлені права керування транспортними засобами, не відбувається.

Якщо водія з постійним посвідченням позбавили права керування, то поновлення такого права можливе лише після нового навчання в автошколі та складання нових іспитів. Таке посвідчення знову видають на 2 роки.

   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора