Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Закон №3050: звільнення від обов’язкового декларування іноземної допомоги

Дата: 02.06.2023 11:29
Кількість переглядів: 90

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що 6 травня 2023 року набув чинності Закон України від 11.04.2023 №3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (далі – Закон №3050), яким внесені зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від обов’язкового декларування іноземної допомоги.

Так, новою редакцією п. 179.2 ст. 179 ПКУ встановлено, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкову декларацію подавати не потрібно, якщо платник податку отримував «доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з цим Кодексом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу».

Відповідно до п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ «до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не включаються доходи у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг) (далі – допомога), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів такому платнику податків та членам його сім’ї першого ступеня споріднення як особам, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України і скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави».

Отже, з урахуванням цих змін фізичні особи – платники податків – резиденти України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, не декларують допомогу за податкові (звітні) періоди 2022 та 2023 роки, отриману від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які згідно з законодавством відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність.

Звертаємо увагу! За певних умов іноземну неоподатковану допомогу потрібно декларувати. Це треба зробити у разі, якщо платник податку зобов’язаний подавати декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до інших положень ПКУ, то в ній поряд з іншими доходами зазначаються доходи, отримані у вигляді іноземної допомоги.

Підпункт 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ також доповнено положенням, що податкові повідомлення – рішення, які були винесені платникам податків за неподання або несвоєчасне подання податкової декларації до 1 травня, вважаються скасованими (відкликаними) з дня набрання чинності Законом №3050.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик,235                                           e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

тел.(0472) 33-91-34                                                                           https://ck.tax.gov.ua/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора