Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Радіаційний фон в нормі

Дата: 07.06.2018 08:24
Кількість переглядів: 920

5 червня в Чорнобильській зоні поблизу колишнього села Копачі виникла пожежа. На ліквідації пожежі задіяно понад 150 людей та 35 одиниць техніки, в тому числі авіація. На територію, що горіла, скинули більше 110 тонн води.

Голова ДСНС Микола Чечоткін під час Засідання Уряду, яке відбулося 6 червня, повідомив, що ситуація у зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення повністю контрольована, розповсюдження пожежі призупинено, а її площу зменшено з 12 до 3 гектарів. Спостерігаються окремі осередки горіння та задимлення.

На місці пожежі та в цілому по Україні здійснюється посилений моніторинг радіаційного фону.

Метеостанція Звенигородка входить в мережу станцій спостережень і лабораторного контролю за радіоактивним і хімічним зараженням місцевості, повітря і води відкритих водойм. Щоденно фахівцями метеостанції здійснюється визначення рівнів потужності експозиційної дози (ПЕД) гамма-випромінювання. Інформація про ПЕД щоденно передається в Український Гідрометцентр.

Середньомісячні значення ПЕД по даних метеостанції Звенигородка впродовж 2017-2018 р знаходилась в межах 11 - 14 мкР/год. (безпечний рівень - до 30 мкР/год).

Максимальне значення ПЕД в 0,018 мР/год було зафіксовано  у липні 2017року (1 день).

Станом на 6 червня радіаційний фон становив 0,014 мР/год.

Факторів для незначного підвищення гамма – фону існує чимало. Найпоширеніші - це спалювання вугілля на ТЕЦ або принесення радіонуклідів із забруднених територій при посилених вітрах.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора