Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Департамент соціального захисту населення ОДА – про призначення житлових субсидій та монетизацію

Дата: 21.02.2019 08:57
Кількість переглядів: 881

Понад 188 тисяч сімей на Черкащині отримують нині субсидії. Уже завершили розрахунок субсидій на опалювальний період без звернення громадян та майже стовідсотково опрацювали за новими зверненнями. Про це інформують в Департаменті соціального захисту населення Черкаської ОДА. У структурі кажуть, що за період дії змін відмовлено лише 20,4 тисячі сімей. Основні причини: відсутність доходів, несплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, перебування членів домогосподарства за кордоном у періоді розрахунку доходів. Крім того, у зв’язку зі зростанням доходів громадян розмір субсидії для окремих сімей був нульовим.

У випадку підвищення тарифів на комунальні послуги проводять автоматизований перерахунок розміру субсидії, обов’язкова ж плата лишається незмінною.

Монетизація субсидії

Нагадаємо, торік наприкінці грудня Уряд ухвалив Постанову № 1176 – про надання житлових субсидій населенню в грошовій формі –  монетизацію. Водночас директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Руслан Чикало зазначає, що правила призначення субсидії залишилися незмінними, змінився лише алгоритм її виплати.

– Монетизація субсидій стане реальною підтримкою, насамперед, для малозабезпечених громадян, переважна кількість яких саме пенсіонери, – говорить Руслан Олександрович. – Цей механізм, відповідно до завдання Глави держави, доопрацювали, аби підвищити його ефективність. Так, уже від початку цього року участь у монетизації взяли ті родини, які звернулися за ними вперше. Зміни механізму виплати полягають у тому, що субсидія надходитиме на їхній персональний обліковий запис в Ощадбанку, що натомість розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг. Та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за спожиті ними комунальні послуги. Сім’ям, які від початку року звернулися за субсидіями та зможуть, у випадку призначення, взяти участь у монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Таких родин майже 10 тисяч.

Приміром:

Домогосподарству призначена субсидія в межах соціальних норм та нормативів споживання комунальних послуг на газ, воду та електроенергію в загальному розмірі 1 500 грн, а сума всіх комунальних платежів становить 2 000 грн. Відтак 1 500 субсидійних гривень Ощадбанк перерахує надавачам послуг та поінформує домогосподарство про те, що йому залишилося доплатити лише 500 грн.

Стосовно ж сімей, які є отримувачами субсидії з початку опалювального періоду, пояснює Руслан Чикало ( налічується понад 187 тис. домогосподарств області), до 1 травня цього року субсидії надаватимуться в готівковій формі.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора