Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До 19 річниці з дня трагічної загибелі славного сина українського народу В’ячеслава Чорновола

Дата: 23.03.2018 10:06
Кількість переглядів: 1024

Фото без опису25 березня минає 19 років з дня трагічної загибелі славного сина українського народу, громадського та державного діяча,правозахисника, публіциста і журналіста, Героя України В’ячеслава Чорновола.

Чорновіл був відданим служителем національної ідеї протягом всього свого яскравого життя. Своєю психологічною струною він міг увійти у свідомість кожного. Йому завжди вдавалось знайти вихід із складних ситуацій. Він ніколи не опускав руки.

Його вистежували,заарештовували, судили, і часто самі гонителі дивувалися: звідки він такий відважний і невгамовний узявся? Прихованих інакодумців було немало, але Чорновіл не лише думав і в голос говорив, він постійно відкривав беззаконня влади і доводив законність українського патріотизму.

З Чорноволом боролись, його ненавиділи і водночас поважали за чесність і щирість переконань. Правда зробила його великим, дала силу і відвагу. Коли виступав Чорновіл, всі відчували, що його устами мовить Україна. Як видатна особистість, він був видатним політиком, що прагнув служити Батьківщині, принципам справедливості і демократичним переконанням.

Опоненти критикували Чорновола за конструктивну опозицію до влади загалом та Президента зокрема. Він ніколи не приховував, що Народний рух підтримує Президента й владні структури лише там,де їхні дії відповідають національним інтересам України. В іншому разі  Рух переходив в опозицію.

Після трагічної загибелі В. Чорновола, соратник і побратим його Михайло Косів написав : «Комусь треба було знищити Чорновола й Рух: Чорновола -  фізично, Рух – морально. Ця істина має бути сказана й усвідомлена».

При попередній владі кримінальну справу щодо Чорновола було закрито, однак Київський апеляційний суд скасував рішення Бориспільського міжрайонного суду, на даний час  Міністерство внутрішніх справ веде слідство у справі загибелі Великого українця і,хочеться вірити, що врешті відкриються всі сторони цієї кримінальної справи.

У грудні минулого року Україна відзначала 80 –річний ювілей В’ячеслава Чорновола. Багато гостей з усіх куточків нашої держави йдуть і їдуть до садиби – музею Героя України, щоб віддати шану борцеві за свободу і демократію. Нещодавно святе для кожного українця місце відвідали делегації Шполянщини, Уманщини на чолі з першими керівниками районів, побували учителі історії з Городищени, міста Черкас, щойно музеєм проведено виїздну екскурсію з пересувною фотовиставкою в Уманський аграрний коледж, навчальному закладу вручено десятитомне видання творів В. Чорновола. Така робота буде проводитись і надалі.

Велелюддя на похоронах Чорновола оцінювалось більше 150тисяч осіб, це був другий за масовістю похорон  після перепоховання Т. Г. Шевченка у Каневі. Сотні тисяч людей заповнили вулиці і двори навколо колишньої Центральної Ради. В’ячеслава Максимовича виносили звідти, де колись у 1918 році М.С. Грушевський, перший  президент України, виголошував промову з приводу молодих захисників Крут.

 В.Чорновіл був не просто лідером Руху – він був великим українським лідером, чиї цінності вічно стоятимуть на сторожі незалежності України.

Шануймо Чорновола, шануймося перед світлою пам’яттю нашого земляка і пам’ятаймо: він пішов у вічність, щоб його цінності жили вічно.

Василь Стрижиус, завідувач садиби –музею Героя України В.Чорновола


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора