Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Прогноз на липень 2016 року

Дата: 02.07.2016 10:16
Кількість переглядів: 989

Липень – маківка літа, найтепліший місяць року з найбільшою кількістю опадів та частими грозами. По багаторічних даних метеостанції Звенигородка середньомісячна температура повітря у липні складає +19.2°. Абсолютний максимум температури повітря  відмічався 29.07.1936р. +39.0°, абсолютний мінімум – 28.07.1970р. +4.8°.  

В липні спостерігається річний максимум опадів – в середньому 82 мм, проте кількість днів з опадами невелика тому, що випадають дощі у вигляді окремих інтенсивних злив. Звичайно, 7-10 липня на Черкащині починаються жнива. Як правило, в період жнив переважає жарка і суха погода. В окремі роки можливі затяжні дощі, які викликають полягання посівів, сприяють розповсюдженню бур’янів, стіканню зерна, загниванню та проростанню рослин на корені та в валках, ускладнює роботу  сільгоспмашин.  В більшості років в липні, завдяки високому температурному фону , швидко зростає показник пожежної небезпеки у лісах, на полях, торфовищах області. Дощі, якщо вони випадають завдяки своєї локальності, можуть знижувати цей показник лише місцями і на нетривалий час. Часто під впливом високих температур в липні і значного прогрівання води у річках, спостерігається надмірне розповсюдження водоростей та загибель риби від нестачі кисню.

        За прогнозом, в цілому липень на Звенигородщині очікується теплим та з опадами меншими від норми. Середньомісячна температура повітря прогнозується +22º, при кліматичній нормі +19.2º. Опади – 70 мм (норма 82 мм). На протязі місяця переважатиме підвищений температурний фон, з денними температурами вище +25° і нічними не нижче +15°. Абсолютний максимум може досягти +33+34°. Однак, всередині місяця можливе нетривале похолодання зі зниженням нічної температури до +10+12º, а денної до +21+23º. Найбільша кількість днів з опадами – в другій декаді. З небезпечних явищ можливі грози, град та шквали 15-20 м/с. Наслідками переважно теплої та посушливої погоди липня може бути висушування верхніх шарів грунту та нестача вологи для формування врожаю пізніх сільгоспкультур, а також переважання високого (4 класу), місцями надзвичайного (5 класу) пожежної небезпеки в екосистемах області.

Начальник метеостанції  Звенигогородка                                                                                 Т.А.Лисенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора