Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

28 січня – День визволення Звенигородки від нацистських окупантів

Дата: 27.01.2017 11:23
Кількість переглядів: 1743

Фото без опису28 січня, 73 роки тому, війська 1 та 2 Українських фронтів,  з’єднавшись у Звенигородці, звільнили місто від нацистської окупації, яка тривала два з половиною роки – з 29 липня 1941 року. На нашій землі розгорнулися запеклі бої, але усі спроби гітлерівських військ вирватися з кільця були марними.

З нагоди відзначення цієї особливої події, навіки записаної у літописі Звенигородщини, 27 січня за участю голови райдержадміністрації Василя Довбуша, голови районної ради Володимира Кучера, міського голови Олександра Саєнка, голови ради ветеранів Петра Уманеця, представників райдержадміністрації, районної ради, громадськості відбулося урочисте  покладання вінків і квітів до пам’ятного знака Т-34, стели-символу возз’єднання 1-го і 2-го Українських фронтів у Звенигородці 1944 року. 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 січня у районній бібліотеці ім. Ю.С Кримського відбувся тематичний захід «З пам'яттю про незабутнє».

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Василь Довбуш, голова районної ради Володимир Кучер, заступник міського голови Сергій Куліков,  голова ради ветеранів Петро Уманець, голова міської ради ветеранів Алла Мартиненко, учнівсько-студентська молодь, громадськість міста.

Присутні ще раз ознайомились із подіями, які відбувались під час визволення Звенигородки в ході Корсунь-Шевченківської операції, оглянули книжкову ілюстративну виставку “Хроніка Другої світової війни”, хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв і жертв Другої світової війни.

Патріотичного настрою звенигородчанам додали пісні у виконанні хору ветеранів.

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 січня у районному краєзнавчому музеї ім. Т.Г. Шевченка для учнів ДНЗ "Звенигородського Центру підготовки та перепідготовки робітничих кадрів" було проведено тематичну екскурсію "Світлий день визволення". В експозиції представлені Фото без описуфотознімки бійців, учасників Другої світової війни, документи, особисті речі, нагороди. Поряд - пам'ятні реліквії того часу: гільзи, багнети, магазини до кулеметів, осколки снарядів, каски. В архівних фондах музею упорядковані спогади учасників Корсунь-Шевченківської битви, їхні листи, документи. Три роки місто Звенигородка та наш край  були окуповані німецькими військами. Нацистський порядок передбачав використання людських та природних ресурсів, системно проводились масові розстріли місцевих жителів, руйнування підприємств, житлових будинків, вивіз молоді на каторжні роботи до Німеччини. У Звенигородському і Неморозькому таборах примусової праці гітлерівці експлуатували та знищували мирних громадян, військовополонених.  Принагідно під час екскурсії згадали про Звенигородське гетто, масові знищення єврейського населення до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту. Фото без описуДовгоочікуваний час визволення настав. Вранці 28 січня 1944 року, атакуючи противника під час Корсунь-Шевченківської битви, війська двох Українських фронтів перейшли у наступ і вже опівдні з'єдналися у нашому місті. На ознаменування цієї події у Звенигородці встановлено пам'ятні знаки - танк на постаменті і стелу із зображенням зустрічі воїнів танкіста і піхотинця 1-го та 2-го Українських фронтів. Стела роботи художника П.Д. Козіна, архітектора С.К.Реца. На фронтах війни за неповними й нині даними загинули близько 825 жителів міста, 1116 звенигородців нагороджено орденами та медалями. У боях за визволення Звенигородки, за статистичними даними, загинуло 230 воїнів. 1969 року на правому березі річки Гнилий Тікич споруджено меморіальний комплекс - братська могила воїнів, які загинули за звільнення міста, і пам'ятний знак на честь загиблих воїнів - земляків на фронтах Великої Вітчизняної війни. Автор проекту меморіалу Г.О. Чернієнко, архітектор О.І. Алімов. Пам'ятаймо завжди про визволителів, тих, хто здобув мирне життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора