Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ніч у музеї

Дата: 21.05.2018 11:28
Кількість переглядів: 1060

Фото без опису18 травня  всі бажаючі мали змогу відвідати Звенигородський районний краєзнавчий музей ім. Т.Г.Шевченка з нагоди європейської  акції «Ніч Музеїв». Цьогорічна акція присвячена 100-річчю Вільного Козацтва Звенигородщини та 100 - річчю Української революції. На це свято чекали майже рік  дітки та дорослі, адже проводимо цей захід вже вшосте.

Акція розпочалась   урочистою частиною,  де музейників  привітали  з ювілейним роком - 55 років відновлення роботи районного краєзнавчого музею та присвоєння йому ім’я Т.Г.Шевченка. Перший  заступник голови райдержадміністрації Дмитро Васильович Задеряка та начальник відділу культури і туризму РДА Лілія Миколаївна Іщенко  разом з теплими,  щирими привітаннями вручили Грамоти не тільки працівникам районного краєзнавчого музею, а  і завідувачам громадських музеїв району – Голубу О.П. - завідувачу приватного музею  українського побуту ХУІІІ –ХІХ ст.,  Браславському Л.Я.  - завідувачу музею єврейської культури Звенигородщини,  Лебединцю С.М. - завідувачу музею історії села Стебне, Кобеняку М.М. - директору Вільховецького СБК, за підтримку та популяризацію музейної справи у районі.

Продовжився захід  традиційними виставками та майстер – класами  дитячої творчості Звенигородської дитячої художньої школи на чолі з педагогічним колективом, виставкою - продажем виробів декоративно-прикладного мистецтва Поліщук Н.В., представленням  кондитерських виробів від учнів ДНЗ «Звенигородського Центру підготовки і перепідготовки робітничих кадрів",  виступами художньої самодіяльності Вільховецького СБК  на зеленій галявині.  А от серед майстер-класів були нові родзинки нашого дійства. Одним з самих видовищних – це гасіння пожежі від Звенигородської  пожежно-рятувальної частини Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області. Дітки в волю нафотографувались, та набризкались з пожежних рукавів. Рятувальники  розповіли про можливі причини виникнення пожежі та нагадали про правила безпечної поведінки під час відпочинку в місцях масового перебування людей, біля водоймищ, під час знаходження підозрілих та вибухонебезпечних предметів, про заборону спалювання сухої трави, а також про дотримання правил пожежної безпеки під час перебування в лісах та лісопаркових зонах.

Дітки мали змогу поласувати солодкою ватою та баранцями з кукурудзи, а також вправно скакати на батуті. Також з захопленням відвідали майстер-клас з виготовлення оберегів Ляльки-мотанки, який провела викладачка Звенигородського центру дитячої та юнацької творчості Марущак Л.І.

Дорослі відвідали виставку козацької зброї, яку представив Голуб О.П., курінний отаман громадської організації «Козачанський курінь Вільного Козацтва» разом з своїми козаками.  Раювали та смакували традиційною вільховецькою смаженою картоплею з вогнища  від Кобеняка М.М.  та козацьким кулішем  від родини  Федоренка А.В.

А далі, як тільки сутеніло відвідувачів чекало віртуальне відкриття нової експозиції краєзнавчого музею, присвячене 100-річчю Вільного Козацтва Звенигородщини та 100 - річчю Української революції.  З промовами до шанованого товариства звернулись автори нашого альманаху «Спадщина» та багатьох книг, присвячених героїці нашого краю: Мицик В.Ф., Озірний О.А., Голуб. О.П., Лячинський С.С. На екрані, перед входом  до музею демонстрували відео презентацію експозиційних стендів новоствореної експозиції   та кінокартин : «Ойра» аматорської кіностудії «Мальва» с. Легедзине, режисера Владислава Чабанюка та документальний  фільм «Тарас Шевченко. Ідентифікація» Сергія Проскурні.    На  завершення  при вимкненому світлі традиційна ліхтарикова екскурсія . Цього травневого вечора наш музей приймав  відвідувачів та гостей до 24 години ночі.

Щорічна акція «Ніч у музеї» проходить за підтримки відділу культури та туризму РДА. Подяка  працівникам районного Будинку культури - директору  Л.І.Кононенко, водію О.М.Іудову, звукорежисеру С.І. Слиньку, завдяки яким захід був забезпечений звуко-підсилюючою апаратурою, столиками та лавками для виставкової діяльності. Особлива подяка депутату міської ради А.В.Федоренко, за козацький куліш з вогнища, колективу художньої самодіяльності Вільховецького СБК, які звеселяли піснями та танцями, ще й частували смаженою картопелькою відвідувачів. Вдячні ми і  колективу дитячої художньої школи за майстер - класи та  аквагрим, центральній районній бібліотеці ім. Ю.С.Кримського в особі Н.Д.Кульбаченко, яка забезпечила демонстрацію  відео та кіно матеріалів нашого заходу.

До наступної акції «Ночі у музеї».

Директор музею Олена Наріжна

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора