Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Заходи до Дня пам’яті та примирення

Дата: 08.05.2019 13:14
Кількість переглядів: 1001

Фото без опису

В урочищі Діброва за участю першого заступника голови районної державної адміністрації Дмитра Задеряки, голови районної ради Володимира Кучера, міського голови  Олександра Саєнка, представників єврейської громади району, громадськості  сьогодні відбувся мітинг-реквієм з нагоди  Дня пам’яті та примирення. Щоб віддати данину поваги і шани тим, кого розстріляли, закатували нацисти,  вивезли на каторжні роботи до Німеччини, тим, для кого урочище Діброва стало останньою домівкою.

Цей день присвячений пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і стареньким, – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Учасники заходу згадали розповіді очевидців про ті страшні часи, хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих воїнів, жертв війни  та поклали до могил квіти.

           Тут, у чотирьох братських могилах, поховані жертви масових розстрілів: в'язні гетто, діти, партизани, військовополонені, підпільники. Серед них жителі не лише Звенигородки, а й Звенигородського, Шполянського, Лисянського, Катернопільського районів, які під час окупації були підпорядковані Звенигородському гебітскомісаріату.  17 липня 1942 року окупанти вивели всіх бранців гетто до урочища Діброва й розстріляли. За неповними даними, в братських могилах покоїться близько 2500 жертв нацизму.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора