Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Віталій Коваль: Експлуатація водойм має здійснюватись у межах закону

Дата: 07.11.2018 15:32
Кількість переглядів: 819

В області з’ясовують ситуацію щодо ініціативи зарибнення Звенигородського водосховища товариством з обмеженою відповідальністю «Рибартіль».

Як виявилось, господарство не поінформувавши керівництво району звернулось до Інституту іхтіології за розробкою Режиму рибогосподарської експлуатації водойми. Законодавче ж право використання цього Режиму з’ясують у відповідних структурах центральних органів виконавчої влади. Про це сказав перший заступник очільника області Віталій Коваль на нараді в ОДА.

– На рівні області ми спільно з профільними структурами проаналізували всі обставини, – зазначив перший заступник. – Для цього провели не одну робочу зустріч, зокрема й за участі представників ТОВ «Рибартіль». Зауважу, рибогосподарська діяльність на будь-якому водосховищі має здійснюватись відповідно до законодавчо встановлених норм. Відповідно має експлуатуватись у межах закону. Ми спрямували офіційне звернення до компетентних центральних органів та сподіваємося на якомога швидшу відповідь. Між іншим, з районного бюджету Звенигородщини, в межах відповідної програми зарибнення, цьогоріч передбачили 130 тис. грн на поповнення водойми рослиноїдними видами риб.

За словами керівника Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області Миколи Шведенка, фахівці структури достеменно вивчили питання. Так, Звенигородське водосховище є водоймою комплексного призначення, що використовується для питних потреб і тому не може використовуватись для промислового рибальства чи аквакультури. На ньому не можливо створювати спеціальне товарне рибне господарство (СТРГ) і розробляти режим рибогосподарської експлуатації та науково-біологічне обґрунтування водного об’єкту. Крім того, використання водного об’єкту для рибальства здійснюється за згодою її власника, в цьому випадку – Черкаської обласної державної адміністрації.

У ході наради начальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка поінформував у цілому про зарибнення Кременчуцького водосховища, що проходило минулого тижня. До водойми, як і планували, випустили понад 74 т зарибку – із державного підприємства «Іркліївський риборозплідник рослиноїдних риб». На це спрямували в межах обласної програми, як і торік, 2 млн грн. Нагадаємо, зарибнюють товстолобом, білим амуром, коропом – особливо цінними видами для відновлення водних ресурсів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора