Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Постійно удосконалюємо цю систему для людей», – Руслан Чикало про надання соціальних послуг на Черкащині

Дата: 07.08.2019 08:24
Кількість переглядів: 296

Фото без опису

В області більше сорока стаціонарних закладів надають послуги догляду майже 3 тисячам осіб. Загалом понад 43 тисячі черкащан мають змогу отримувати різні види соціальних послуг за місцем проживання у 29 територіальних центрах соціального обслуговування та семи Центрах надання соціальних послуг. Роботу цих закладів постійно намагаються удосконалювати відповідно до вимог сьогодення, каже директор Департаменту соціального захисту населення Руслан Чикало.

Зокрема й розширюють і саму мережу соціальних закладів. Лише цьогоріч у Городищенському районі відкрили нове відділення стаціонарного догляду на 20 ліжко-місць, створили 4 нових Центри в Іркліїївській, Бужанській, Таганчанській, Балаклеївській ОТГ та одночасно реформували уже існуючі територіальні центри у містах Умань, Золотоноша та Кам’янському районі, які значно розширили свої функції. Для надання ж послуг особам, які не охоплені соціальним обслуговуванням, залучаються неурядові організації.

– На Черкащині функціонує розгалужена мережа закладів, де надають соціальні послуги особам, які їх потребують, – відзначає посадовець. – Ці заклади забезпечують єдиний соціальний простір, рівні стандарти в обсягах та якості послуг в умовах децентралізації та охоплюють майже всі категорії населення: й осіб з інвалідністю, громадян похилого віку, сім’ї, які потрапили в складні життєві обставини, бездомних осіб та інших.

Наразі у роботі цих соціальних закладів намагаються працювати інноваційно. Яскравим прикладом є креативний підхід в роботі Університету третього віку в Звенигородському будинку-інтернаті. Тут об’єднали в єдиний комплекс бібліотеку з читальним залом, факультети університету та роботу психолога. Також заслуговує на увагу робота територіальних центрів Черкаського та Смілянського районів.

Водночас, за його словами, у зв’язку з деінституалізацією системи інтернатних закладів, в області є потреба у розвитку послуги денного догляду. На цей час така послуга для громадян похилого віку надається лише у місті Умань та Золотоноша, а для дітей з інвалідністю у Черкасах, Умані, Золотоноші та Катеринополі.

– Нині, в активний період реформ, одним із ключових завдань є розвиток та розширення переліку соціальних послуг, які надаються громадянам, відповідно до державних стандартів, – зауважив Руслан Чикало. – Проте, переважна більшість будинків-інтернатів надають лише послугу стаціонарного догляду та не розвивають інші послуги. Так, у новостворених територіальних центрах та Центрах надання соціальних послуг, крім Шполянської та Білозірської ОТГ, надається лише одна послуга догляду вдома, хоча, я впевнений, мешканці громад потребують більшого спектру послуг.

Він додав, що не менш важливим питанням є надання медичної допомоги в самих інтернатних закладах. Окрім того, є низка інших проблемних питань щодо дотримання прав підопічних над якими необхідно працювати керівникам інтернатних закладів. Про це свідчать результати моніторингового візиту делегації Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському поводженню та представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Додамо, у І півріччі Департамент, як головний розпорядник коштів, провів фінансування мережі на майже 271 млн грн. Із них 115 млн грн спрямували з державного бюджету та 156 млн грн – з місцевих бюджетів. Найбільша частка коштів обласного бюджету спрямована на фінансування підвідомчих установ – майже 144 млн грн, з державного бюджету – на підтримку чорнобильців, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції, внутрішньо переселених осіб та інших соціально незахищених верств населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора