Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відбулось засідання ради з питань безпечної життєдіяльності населення

Дата: 18.09.2019 16:47
Кількість переглядів: 347

Фото без опису

-  Збереження життя і здоров’я людини – це найважливіше, що повинна забезпечувати та гарантувати держава, - відзначив перший заступник голови райдержадміністрації Дмитро Задеряка на засіданні ради з питань безпечної життєдіяльності населення, яке відбулося сьогодні під його головуванням. - Інспектори, роботодавці, профспілки, органи виконавчої влади повинні разом працювати у цьому напрямку та намагатися забезпечувати виконання усіх необхідних стандартів охорони праці.

Про стан виробничого травматизму, промислової  безпеки та охорони праці в області та в Звенигородському районі за І півріччя 2019 року доповів головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС управління Держпраці у Черкаській області Василь Штанько.

За оперативними даними на території Черкаської області упродовж січня - червня 2019 року на виробництві було травмовано 49 працівників, що лише на 2 працівники менше ніж за аналогічний період минулого року.

Смертельно травмовано 7 працівників. Аналогічна кількість смертельно травмованих становила і у 2018 році.

Всього у Звенигородському районі зареєстровано 4 постраждалих працівники, з яких 1 – смертельно. Даний випадок стався на СВК «Козацький».

Про значення медичних оглядів в профілактиці виробничого травматизму та професійних захворювань доповіла головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці управління Держпраці у Черкаській області Руслана Зубрицька, наголосивши на тому, що створення безпечних умов праці, недопущення нещасних випадків, профілактика професійних захворювань  були і є важливими та актуальними на будь якому підприємстві.

Про стан роботи з проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах, в установах та організаціях області поінформувала головний державний інспектор сектору з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Черкаській області Галина Дяченко. 

Вона наголосила на тому: якщо працівник працює в несприятливих умовах - він має право на пільги та компенсації, передбачені законодавством, а саме:

  • пенсії за віком на пільгових умовах ( Списки №1,2) – 13 стаття Закону України «Про пенсійне забезпечення»;
  • щорічна додаткова відпустка за роботу в шкідливих і важких умовах праці – стаття 7 Закону України «Про відпустки»;
  • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці – стаття 8 Закону України «Про відпустки»
  • доплати за умови праці – стаття 100 Кодексу Законів про працю;
  • скорочену тривалість робочого тижня стаття 51 п.2 Кодексу Законів про працю.

 Кожна з даних пільг призначається тільки за результатами атестації робочих місць за умовами праці (далі – атестація). Атестація проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. №442 та Методичними рекомендаціями щодо її проведення затвердженими постановою №41 Міністерства праці України та Міністерства охорони здоров'я України від 01.09.1992 року.

На засіданні ради з питань безпечної життєдіяльності населення розглянуто також і інші питання, за результатами розгляду яких прийнято відповідні рішення та надано низку доручень.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора