Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Грип та ГРВІ набирають обертів!

Дата: 10.12.2019 12:42
Кількість переглядів: 261

Фото без опису

       Зима – це пора, яка характеризується сезонною хвилею грипу та гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ). З початку епідсезону по Україні перехворіло 3,5 % населення країни, з них госпіталізовано 35 732 особи (80% діти до 17 років). Методом ПЛР обстежено 122 особи з ТГРІ, отримано 16 позитивних результатів, визначено 8 вірусів грипу типу А(Н3) та 1 – грипу В та 7 вірусів респіраторної групи інфекцій.

    З початку епідсезону в Черкаській області перехворіло 52340 осіб, з них госпіталізовано 2214 осіб. За 49-й тиждень 2019 року (з 29.11.19 по 05.12.19 року) захворіло 5990 осіб, що склало 0,5% від загальної кількості населення. З числа захворілих – 3873 дитини віком до 17 років (64,7%). Серед захворілих дітей найбільше у віковій категорії 5-14 років (51,2%). Порівняно з минулим тижнем рівень захворюваності серед дітей до 17 років та серед дорослих збільшився на 5,5% та на 4,2% відповідно.

     Грип – це  вірусне   захворювання,    з    можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. 
      Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 діб призвести до смерті хворого. Серцева     недостатність     також    нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.                                                      Грип дуже легко передається повітряно-крапельним шляхом – коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора    людина,    навіть із     легкою формою    грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів. 
      При появі перших симптомів грипу хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома, щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку. Такими симптомами є: підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м'язах.
З будь-якими з цих симптомів не варто виходити з дому, навіть заради візиту до лікаря – його слід викликати додому. Призначене лікарем лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання. 
Якщо стан хворої людини погіршується, не можна зволікати з госпіталізацією, адже тепер під загрозою – її життя. 
Пам'ятайте про те, що самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень. Будьте здорові!   

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора