Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Мінекономрозвитку про рекомендації з продажу овочів та фруктів у закладах торгівлі

Дата: 15.04.2020 10:20
Кількість переглядів: 271

Фото без описуЗа даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішні у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба COVID-19 може передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал. Крім того, немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі.

Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог. Таким способами можуть бути:

1) або реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;

2) або фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торговельній залі через продавця, за умови:
наявності у продавця особистої медичної книжки;
використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);
пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;
забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торговельній залі;

3) реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі, за умови:
забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);
забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);
забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням. Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій. Одночасно інформуємо, що листи Мінекономіки мають інформативний характер та не встановлюють правових норм.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора