Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Із керівниками кількох районів та головними лікарями медустанов першої хвилі обговорили готовність до госпіталізації хворих

Дата: 21.04.2020 18:39
Кількість переглядів: 230

Ситуацію щодо лікування хворих на коронавірус у кількох місцевих опорних медустановах області першої хвилі, а також у цілому готовність до госпіталізації при потребі пацієнтів на COVID-19 обговорили під час засідання в режимі skype-зв’язку. Спілкувалися з керівниками та головними лікарями Уманщини, Шполянщини, Золотоніщини. До ОДА прибули й  фахівці реанімації та пульмонології Черкаської обласної лікарні.

Заступник очільника області Юрій Лесюк, під головуванням якого відбулось засідання, наголосив, що епідемія переходить на інший етап, що може призвести до збільшення кількості хворих на коронавірус, зокрема й з ускладненими пневмоніями. А вони в багатьох випадках важко піддаються лікуванню, і, як свідчить світова практика, мають достатньо високу летальність. Тож, за словами заступника, на це потрібно звернути особливу увагу та бути максимально готовими до будь-якого розвитку подій. Зокрема, й стовідсотковою має бути готовність лікувальних закладів та медперсоналу.

Під час засідання заслухали статистику про хворих в Уманській лікарні, готовність до подальшого лікування, забезпеченість необхідним медобладнанням, засобами захисту медпрацівників, медикаментами. Йшлося і про готовність до госпіталізації при потребі хворих в Шполянській ЦРЛ та Золотоніській. Проблемні питання та потреби озвучили керівники зазначених районів та головні лікарі.

Юрій Лесюк поінформував учасників засідання щодо резервного забезпечення обладнанням, а також можливість тимчасового підсилення медперсоналу колегами із сусідніх районів.

Заступник голови також розповів, що, за запропонованою Міністерством охорони здоров’я України моделлю ефективного лікування пневмонії, необхідною є співпраця лікаря-реаніматолога та лікаря-пульмонолога, терапевта. Наголосив і на важливості, окрім апаратів ШВЛ, забезпечення неінвазивної кисневої терапії.

– Оксигенація – це змога наситити киснем через маску. Водночас робота  концентраторів дозволяє наситити киснем палату, де перебуває хворий. Це теж лікувальні процеси, необхідні хворим. І про них не варто забувати. При допомозі таких видів лікування є змога не переводити хворого на штучну вентиляцію легень, – зауважив Юрій Лесюк.

Своєю чергою начальниця Управління охорони здоров’я ОДА Лариса Кошова звернула увагу присутніх на питання збільшення захворювань на коронавірус медпрацівників, необхідність забезпечення та правильного використання ЗІЗ, а також дотримання медиками епідрежиму.

Юрій Миколайович звернувся до керівників районів і міст та лікарень із проханням проконтролювати рівень знань медиками, їхніх практичних навичок щодо того, як використовувати ЗІЗ, як уникнути інфікування.

Пан Юрій рекомендував пройти медикам безкоштовний онлайн-курс на сайті Центру громадського здоров’я України щодо лікування коронавірусу.

Натомість Лариса Кошова закликала місцевих медиків долучатися до участі в навчальних курсах з проведення реанімаційних заходів. Їх організували для медпрацівників міста та області.

Нагадаємо, першими курси відвідали лікарі-інфекціоністи Черкаської міської інфекційної лікарні. Навчання проводять невеликими групами.

Курси зорієнтовані на дії лікарів при виникненні стану, що загрожує життю. Перш за все, у сучасних реаліях пандемії коронавірусу, акцентують увагу на такій патології як порушення прохідності дихальних шляхів.

Завдяки навчанню лікарі мають змогу “освіжити” як теоретичні знання, так і практичні навички. Відпрацьовують дії на манекені-тренажері під наглядом інструкторів навчально-тренувального відділу Обласного центру екстреної медичної допомоги.

Довідково: в області визначені лікарні першої хвилі. Це:

  • КНП “Черкаська міська інфекційна лікарня”;
  • КНП “Уманська міська лікарня” Уманської міської ради;
  • КНП “Золотоніська районна багатопрофільна лікарня”;
  • КНП “Черкаська центральна районна лікарня”;
  • КНП “Шполянська багатопрофільна лікарня імені братів Коломійченків”;
  • КНП “Черкаська обласна лікарня” для лікування важких хворих на пневмонії COVID-19.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора