Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вантаж із 17-ти тисяч ПРЛ-тестів надійшов в обласний лабораторний центр

Дата: 30.04.2020 14:59
Кількість переглядів: 268

Черкаський обласний лабораторний центр отримав черговий вантаж з тестами для ПРЛ-діагностування на COVID-19. Загалом запаси установи поповнилися на 17 тисяч тест-систем, каже заступник очільника області Юрій Лесюк.

Отримані тести – розподілена на область гуманітарна допомога тестів китайського виробництва. Втім частина з них уже українського виробництва. Аби запустити вітчизняні ПРЛ-тести в роботу в лабораторному центрі вивчають програму з їх використання, відзначає директорка установи Людмила Кравченко.

– Тест-система працює з ДНК чи РНК людини за допомогою полімеразної ланцюгової реакції, яка для діагностики коронавірусу є найточнішою, – пояснює очільниця обласного лабораторного центру. – Аби виділити фрагмент РНК збудника з відібраної проби біоматеріалу нам необхідно до 5-ти годин. Потім викладається закладка в ПРЛ-апарат, який вираховує результат протягом 2,5-3 годин. Загалом весь аналіз займає до 7-8 годин, оскільки метод сам по собі досить складний. Одночасно в апараті максимально можна зробити до сотні досліджень.

З початку роботи центру за методом ПРЛ-діагностування на Черкащині провели майже 6,3 тисяч тестів. Наразі ж лабораторний центр Черкащини забезпечений тест-системами у достатній кількості, відзначив заступник голови облдержадміністрації Юрій Лесюк.

– Перевагою ПЛР як методу діагностики є його висока чутливість, можливість діагностики не тільки гострих, а й латентних інфекцій, – відзначає посадовець. – Цей метод не новий. Його, приміром, використовують для діагностики спадкових та інфекційних захворювань. За останню добу в обласному лабораторному центрі провели більше 460 тестувань. Іноді їх менше, іноді – більше, залежно від кількості проб, що надйшли для досліджень. Вони можуть бути «червоні», «зелені» чи «жовті». Насамперед відбирають ті, що помарковані червоним. Їх проводять негайно й безвідкладно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора