Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Держава допоможе виплачувати зарплату найманим працівникам бізнесу під час карантину

Дата: 13.05.2020 16:25
Кількість переглядів: 495

2 квітня 2020 року набрав чинності Закон № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Одним з основних положень прийнятого Закону є підтримка роботодавців і працівників сфери малого та середнього підприємництва, які скоротили чи припинили діяльність в умовах протидії коронавірусній хворобі COVID-19.

Закон уводить поняття часткового безробіття на період дії обмежувальних заходів, встановлених Кабінетом Міністрів для запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби.

Право на допомогу по частковому безробіттю мають застраховані особи, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини.

Відповідні зміни внесено до Закону «Про зайнятість населення» (викладено в новій редакції статтю 47 та доповнено статтею 47-1).

Допомогу по частковому безробіттю можуть отримати представники малого та середнього бізнесу, які:

– зупинили або ж скоротили діяльність через карантин;

– сплачували ЄВ упродовж 6 місяців, які передують даті зупинення чи скорочення діяльності, за найманих працівників і не припинили трудових відносин з ними на момент звернення до центру зайнятості.

З детальною інформацією можна ознайомитися на сайті Черкаського обласного центру зайнятості за посиланням https://chk.dcz.gov.ua/node/6933 або за телефоном 63-95-34 (відділ організації надання послуг роботодавцям обласного центру зайнятості).

Покрокова інструкція для роботодавців, які мають право на допомогу по частковому безробіттю

1) Зверніться до центру зайнятості за місцем реєстрації як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для подання документів.

Це можна зробити впродовж 30 днів з моменту зупинки/скорочення діяльності. Для уточнення місця сплати ЄВ скористайтеся «Електронним кабінетом» на сайті ДПС (розділ «Реєстри», пункт «Дані про взяття на облік платників податків») за посиланням – https://cabinet.tax.gov.ua/registers/registration

2) Підготуйте документи:

– заяву в довільній формі. У ній зазначте належність до малого чи середнього бізнесу відповідно до ст. 55 Господарського кодексу України, а також копії документів, завірених в установленому порядку, щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за попередній календарний рік;

– засвідчену роботодавцем копію наказу із зазначенням початку зупинення, скорочення діяльності;

– відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину (вкажіть прізвище, ім’я, по батькові працівника, номер ідентифікаційного коду (або серію та номер паспорту для осіб, які через релігійні переконання відмовилися від оформлення коду)

– довідку про сплату ЄВ за останні 6 місяців, що передують зупинці/скороченню діяльності, видану ДПС.

3) Подайте документи в один із зручних для вас способів: через скриньку для кореспонденції в центрі зайнятості (оригінал), через пошту (оригінал), через email (сканкопії).

Електронні скриньки базових центрів зайнятості та філій Черкаського обласного центру зайнятості за посиланням: https://chk.dcz.gov.ua/publikaciya/kontaktni-telefony-filiy-oblasnogo-centru-zaynyatosti-ta-centriv-zaynyatosti-cherkaskoyi.

4) Перевірка документів центром зайнятості: триває три робочих дні.

5) Ухвалення рішення: упродовж трьох робочих днів обласний центр зайнятості має ухвалити рішення щодо надання допомоги.

6) Укладання договору

Упродовж трьох робочих днів з моменту позитивного рішення роботодавець та центр зайнятості укладають договір. Важливо! Якщо роботодавець надіслав сканкопії документів, то під час укладання договору він подає оригінали.

7) Переказ коштів роботодавцю

Щомісяця роботодавець передає центру зайнятості перелік осіб, у яких виникло право на допомогу. Центр зайнятості впродовж трьох робочих днів після одержання коштів на свій рахунок переказує їх роботодавцю.

8) Виплати працівникам

Здійснюються роботодавцем упродовж трьох робочих днів з моменту одержання коштів за окремою платіжною відомістю.Фото без опису

Покрокова інструкція щодо отриманні допомоги по частковому безробіттю на період карантину

https://www.dcz.gov.ua/storinka/pokrokovainstrukciyashchodootrymannyadopomogypochastkovomubezrobittyunaperiod

Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину

https://chk.dcz.gov.ua/node/6933

Примірний договір про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину (форма)

https://chk.dcz.gov.ua/node/6933

Фото без опису

Відомості про осіб, щодо яких виконуються вимоги частини третьої статті 47Закону України «Про Зайнятість населення» (форма)

https://chk.dcz.gov.ua/node/6933

Телефони та електронні адреси базових центрів зайнятості та філій Черкаського обласного центру зайнятості

https://chk.dcz.gov.ua/publikaciya/kontaktni-telefony-filiy-oblasnogo-centru-zaynyatosti-ta-centriv-zaynyatosti-cherkaskoyi

Надаємо відповіді на актуальні питання:

Які є варіанти отримання допомоги з безробіття?

Людина, яка втратила роботу, може звернутися до будь-якого зручного для неї центру зайнятості. На період карантину виплата допомоги з безробіття здійснюється без особистого відвідування безробітним центру зайнятості з першого дня реєстрації.

Реєстрація в службі теж спрощена. Людині потрібно подати лише дві заяви: про надання статусу безробітного та про призначення допомоги з безробіття.

Який мінімальний та максимальний розміри допомоги з безробіття?

Розмір допомоги з безробіття розраховується для кожної особи індивідуально, він залежить від страхового стажу людини, її заробітної плати та причини звільнення.

Допомога з безробіття виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру (стаття 22 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття”).

Мінімальний розмір допомоги з безробіття на період карантину становить 1 тис. грн. на місяць. Максимальний розмір не може перевищувати чотирикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто не більше 8 408 грн. на місяць.

Скільки часу можна отримувати допомогу з безробіття?

Загальна тривалість виплати допомоги з безробіття не може перевищувати 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку – 720 календарних днів. Для осіб, звільнених в період карантину за власним бажанням, не застосовуються вимоги щодо скорочення тривалості виплати строком до 90 днів, як було до карантину.

Тобто громадяни, які були звільнені з останнього місця роботи в період карантину за власним бажанням і стали на облік в службу зайнятості, отримують допомогу з безробіття з першого дня набуття статусу безробітного. При цьому, загальна тривалість виплат допомоги з безробіття для таких осіб не може перевищувати 270 календарних днів.

Чи можлива допомога з безробіття для тих, хто працював неофіційно?

Якщо молодій людині до 35 років і вона не має страхового стажу, оскільки, можливо, працювала без оформлення трудових відносин, то їй буде призначена допомога з безробіття у мінімальному розмірі (на період карантину і 30 днів після його закінчення – 1 тис. грн., після цього – 650 грн.) строком на 180 календарних днів.

Якщо ж людина старша 35 років і вона не має страхового стажу, то, згідно з чинним законодавством, така людина не має права на виплату допомоги з безробіття.

Скільки коштів уряд виділив на виплати безробітним?

Кабінет Міністрів України виділив 6 млрд грн. на подолання ситуації, що склалася на ринку праці через карантин. З них 1,277 млрд грн. підуть на виплати допомоги з безробіття.

Ці кошти буде адресовано на виплати збільшеної на період карантину мінімальної допомоги (з 650 грн. до 1 тис. грн.), а також на допомоги з безробіття в період карантину з першого дня реєстрації в службі зайнятості.

Інші, 4,723 млрд грн. уряд направить на виплати допомоги з часткового безробіття. Ці гроші виплачуватимуть роботодавцям – представникам малого та середнього бізнесу за кожну годину, на яку працівникові була скорочена тривалість робочого часу.

Усі 6 млрд грн. будуть направлені із стабілізаційного фонду бюджету, створеного для боротьби з наслідками коронавірусу. Обсяг фінансування фонду – 124 млрд грн.

Як можна отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину?

Ця допомога надаватиметься роботодавцям з числа суб’єктів малого та середнього підприємництва, які зупинили (скоротили) діяльність за період карантину, для покриття витрат на зарплату робітникам, яким був скорочений робочий час. Далі роботодавець буде переказувати ці кошти своїм працівникам.

Право на допомогу мають застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудовий договір (крім осіб, які отримують пенсію, та осіб, які працюють за сумісництвом). Допомога не надаватиметься в разі наявності у роботодавця заборгованості з виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску.

Які підприємства зможуть отримати допомогу з часткового безробіття?

Мова йде про малі та середні компанії (в розумінні статті 55 Господарського кодексу України), які зупинили (скоротили) діяльність на період карантину, сплачували єдиний внесок за загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом шести місяців, що передували даті зупинення діяльності.

Скільки людей зможе отримати допомогу з часткового безробіття?

Близько 500 тисяч осіб.

Куди повинно звертатися підприємство для отримання допомоги з часткового безробіття і які документи подавати?

Для отримання допомоги роботодавець протягом 30 днів з дня зупинення (скорочення) діяльності звертається до центру зайнятості за місцем його реєстрації як платника єдиного внеску і подає чотири документи.

Це заява на отримання допомоги в довільній формі, копія наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності, відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу, довідка, видана ДПС про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців.

Яким буде обмеження щодо допомоги з часткового безробіття?

Допомога встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу, з розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові. Допомога з часткового безробіття за місяць не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати – 4 723 грн.

Коли роботодавці зможуть звертатися з цього питання?

Рішення про надання допомоги ухвалює регіональний центр зайнятості протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем документів до центру зайнятості за місцем його реєстрації як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Подавати заяви роботодавці можуть з 28 квітня.

Коли працівник отримає ці гроші від роботодавця?

У разі ухвалення позитивного рішення між центром зайнятості та роботодавцем буде укладено відповідний договір. Переказ роботодавцю коштів для подальшої їх виплати працівникам здійснюватиметься на підставі відомостей про осіб, які підпадають під умови отримання такої допомоги, щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування коштів на рахунок відповідного центру зайнятості.

Далі роботодавець протягом трьох робочих днів переказує кошти працівникам.

На який період надаватиметься допомога з часткового безробіття?

Допомога надається на строк зупинення (скорочення) діяльності компанії, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Що може стати причиною відмови в наданні допомоги?

Якщо підприємство подало не всі документи або не підпадає під вимоги 55-ї статті Господарського кодексу. Крім того, допомога не надаватиметься працівникам, які отримують оплату часу простою, та в разі освоєння нового виробництва відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України.

Яке покарання передбачене для роботодавців, які намагатимуться отримати допомогу на “мертві душі”?

Роботодавець особисто відповідає за достовірність поданих документів та цільове використання коштів, зокрема, щодо їх переказу на рахунки працівників. У разі подання роботодавцем недостовірних відомостей кошти будуть з нього стягнені.

Чи очікувати роботодавцям перевірок щодо отримання цих коштів?

Центри зайнятості контролюватимуть цільове використання коштів, що переказуються роботодавцю для виплати працівникам допомоги з часткового безробіття. Перевірки можуть здійснюватися протягом 90 календарних днів після останньої виплати такої допомоги працівникам. Центр зайнятості має право отримувати від роботодавця необхідні пояснення, зокрема й письмові.

З детальною інформацією можна ознайомитися на сайті Черкаського обласного центру зайнятості за посиланням https://chk.dcz.gov.ua/node/6933 або за телефоном 63-95-34 (відділ організації надання послуг роботодавцям обласного центру зайнятості).

За інформацією Державної служби зайнятості 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора