Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

СБУ попередила контрабанду за кордон археологічних знахідок VIІ-IV століть до нашої ери

Дата: 27.05.2020 10:30
Кількість переглядів: 383

Служба безпеки України попередила на Черкащині контрабанду до Євросоюзу 50 предметів старовини скіфського, черняхівського і пеньківського періодів археологічної культури.

За попередньою версією слідства, місцевий колекціонер намагався налагодити незаконне переправлення за кордон культурних цінностей для продажу. Своїх клієнтів він підшуковував через профільні інтернет-форуми. Товар замовники мали отримувати через сервіси міжнародного поштового зв’язку.

Правоохоронці перехопили відправлення з археологічними знахідками, які контрабандист планував продати зарубіжному покупцеві за 1000 євро.

За висновками експертизи, виявленими предметами старовини є: скіфські сокири, кінська упряж, вудила, наконечники стріл, бронзові монети VIІ-IV століть до нашої ери, зокрема давня монета «ольвійський дельфін», а також прикраси черняхівського та пеньківського періодів.

У межах відкритого кримінального провадження слідчі УСБУ в Черкаській області повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 15 (замах на злочин) і ч. 1 ст. 201 (контрабанда) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії.

Заходи з викриття протиправної діяльності проводились спільно з представниками ПАТ «Укрпошта» під процесуальним керівництвом прокуратури Черкаської області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора