Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про попит та пропозиції на ринку праці Черкащини

Дата: 27.05.2020 10:30
Кількість переглядів: 345

З початку року роботодавці Черкаської області  проінформували обласну службу зайнятості про наявність 12,4 тис. вакансій, що на 21,8% менше, ніж у відповідному періоді 2019 року. За видами економічної діяльності 41,7% вакансій пропонується у сільському господарстві, 14,1% на підприємствах та установах переробної промисловості, 11,9% – в оптовій та роздрібній торгівлі.

За професійними групами: найбільший попит роботодавців спостерігається на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, представників найпростіших професій.

У розрізі професій найбільший попит роботодавців спостерігається серед тактористів-машиністів сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, водіїв автотранспортних засобів, в’язальників схемних джгутів, кабелів та шнурів,  трактористів, дорожніх робітників, водіїв  навантажувача, робітників з обслуговування та експлуатації обладнання, токарів, операторів лінії у виробництві харчової продукції, машиністів (кочегарів) котельної, серед кваліфікованих робітників з інструментом – на слюсарів-ремонтників, швачок,  електрогазозварників,  бетонярів, робітників з комплексного обслуговування будинків, мулярів, оброблювачів птиці, малярів, електромонтерів тощо.

Також затребувані працівники сфери торгівлі та послуг (продавці продовольчих та непродовольчих товарів, продавці-консультанти, кухарі, охоронники, офіціанти, бармени, молодші медичні сестри тощо).

Серед кваліфікованих робітників сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства найбільш затребувані робітники з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва, оператори машинного доїння, тваринники, птахівники.

Залишається високим попит на професіоналів та фахівців з досвідом роботи – бухгалтерів,  агрономів,  економістів, а також сестер медичних.

Серед найпростіших професій найбільш затребувані підсобні робітники, прибиральники службових та виробничих приміщень, вантажники, укладальники-пакувальники, контролери енергонагляду.

Станом на 1 травня 2020 року у базі даних обласної служби зайнятості налічувалося 859 вакансій. Крім того, у базі даних служби зайнятості містилася інформація про 267 пропозиції роботи, отриманих з інших джерел.

Середній  розмір заробітної плати у вакансіях становив 6,4 тис. грн. (на 1 травня 2019 року 5,9 тис. грн.), у 82,3%  вакансій  розмір заробітної плати – вище мінімальної.

Найвищий розмір оплати праці станом на 1 травня пропонується у вакансіях для  головного металурга 16,1 тис. грн., завідувача лабораторії, бетоняра по  15 тис. грн., машиніста тепловоза 14,7 тис. грн., майстра з ремонту устаткування (промисловість) 14,6 тис. грн., інженера-будівельника, монтажника технологічного устаткування та пов’язаних з ним конструкцій по 14 тис. грн., командира взводу, техніка (механіка) з експлуатації авіаційного устаткування, інспектора прикордонної служби, музиканта по 13 тис. грн.,  майстра гірничого 12,5 тис. грн..

Станом на 1 травня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних становила  21,6 тис. осіб, що на 31,7%  більше, ніж на цю дату 2019 року. Всього з початку 2020 року послугами обласної служби зайнятості скористалося 31,8 тис. безробітних громадян, що на 9,5% більше, ніж у відповідному періоді 2019 року.

За видами економічної діяльності, серед безробітних, які мали професійний досвід, 32,7%  раніше працювали у  сільському, лісовому та рибному господарстві; 16,3% в оптовій та роздрібній торгівлі, 14,8% у переробній промисловості.

За професійними групами, серед зареєстрованих безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин; працівники найпростіших професій; працівники торгівлі та послуг.

Станом на 1 травня 2020 року на одну вакансію в середньому по Черкаській області претендувало 25 безробітних (станом на 1 травня 2019 року 12 осіб).

Найбільше претендентів на одне вільне робоче місце спостерігалося у сфері  фінансової та страхової  діяльності (244 особи), мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (137 осіб), а найменше в водопостачанні; каналізації, поводження з відходами  (8 осіб), будівництві та освіті  (по 12 осіб).

За професійними групами, найбільше претендентів на одну вакансію – серед   законодавців, державних службовців, керівників (55 осіб), а найменше – серед кваліфікованих робітників з інструментом (15 осіб).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора