Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про право дитини на захист від насильства

Дата: 10.06.2020 10:20
Кількість переглядів: 208

Фото без описуУсі види насильства щодо дітей є порушенням їхнього законного права на людську гідність та фізичну недоторканість. Лише упродовж карантинного періоду в області 5 дітей згідно з рішенням органу опіки та піклування відібрано у батьків через загрозу життю і здоров’ю, виявлено 20 дітей, залишених без батьківського піклування, інформують в Служби у справах дітей облдержадміністрації.

До Черкаського та Уманського обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей з початку 2020 року направлено 71 дитину, яка потребувала захисту держави.

В умовах установлених карантинних обмежень існують ризики загострення таких проблем, як неналежне виконання батьками своїх обов’язків, уживання алкоголю, наркотичних засобів, домашнє насильство, жорстоке поводження з дітьми, відзначають фахівці служби. Перейняті процесом виживання, не маючи змоги або бажання вирішити свої проблеми самостійно, батьки стають агресивними, що боляче позначається на дітях.

На цей час службами у справах дітей обліковується 485 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з них 446 – проживають у сім’ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, 36 – зазнали фізичного, психологічного, сексуального насильства, 3 – систематично самовільно залишають місце постійного проживання.

ВАРТО РОЗУМІТИ І ЗНАТИ:

ніхто не має права ображати чи принижувати дитину;
ніхто не має права піднімати руку на дитину, застосовувати фізичні покарання чи психологічний тиск;
жорстоке ставлення до дитини, крик, побиття – не можуть бути методом виховання.

Якщо дитині виповнилося 14 років, вона може самостійно:

звертатись до суду за захистом своїх прав та інтересів;
подавати позов про позбавлення батьків батьківських прав, якщо вони порушують її права та знущаються над нею;
визначити своє місце проживання з одним із батьків;
розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами.

Якщо дитину образили, вона може звернутися за допомогою до:

Служби у справах дітей за місцем проживання;
Національної дитячої „гарячої лінії“(0 800 500 225 або 116 111)
(з мобільного безкоштовно);
КЗ «Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей Черкаської обласної ради» (м. Черкаси вул. Чайковського, 40, тел. (0472) 64 22 33);
КЗ «Обласний міжрегіональний центрсоціально-психологічної реабілітації дітей у м. Умані Черкаської обласної ради» (м. Умань, вул. Івана Гонти, 12, тел. (04744) 4 84 56).

Батьки, які ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, жорстоко поводяться з дітьми, або вчинили насильство над ними, можуть нести адміністративну, цивільно-правову і кримінальну відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора