Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Робоча нарада із директорами закладів культури району

Дата: 14.07.2020 18:22
Кількість переглядів: 316

Фото без опису   Сьогодні, 14 липня, голова Звенигородської районної державної адміністрації Владислав Гончаревський провів робочу нараду з керівниками закладів культури району. На нараді були присутні директори  Звенигородської дитячої школи мистецтв, Звенигородського  районного краєзнавчого музею, Звенигородської районної художньої школи, Звенигородського центру дитячої та юнацької творчості, Звенигородської центральної районної бібліотеки ім.Ю.С.Кримського та  районного Будинку культури.

12 вересня 2020 року виповнюється 145 років з дня народження видатного українського композитора, хорового диригента та етнографа Олександра Антоновича Кошиця.

Розпорядженням райдержадміністрації від 14.07.2020 р. №42 створено робочу групу з підготовки до відзначення ювілею митця.

На нараді був розроблений план заходів з нагоди відзначення 145-ої річниці з дня народження Олександра Кошиця.

 

Довідка

Олександр Антонович Кошиць народився 12 вересня 1875 року у с. Ромашках Канівського повіту на Київщині. 1877 року батько переїхав до іншої парафії в с.Тарасівку Звенигородського повіту на Київщині. Отже, Тарасівку вважають фактично його батьківщиною, оскільки  з нею митець поєднаний і життям, і душею, і спогадами.       

В Україні Кошиця вшановують за внесок у розвиток національної культури та за її поширення за кордоном. Шанувальники творчості вважали його генієм як за життя, так і нині: інколи історики та мистецтвознавці Черкащини  вважають, що їхня земля подарувала світові дві неповторні особистості — Шевченка та Кошиця.

Посмертно Олександр Антонович залишив подвійну музичну спадщину. Його особистий і музичний архів здепоновано в Осередку української культури й освіти. Олександр Кощиць справив таке враження на свідомості деяких своїх студентів-хористів, що вони перебрали на себе й продовжували його хорово-музичну місію, ставши диригентами Хору ім. О.Кошиця 

Земний шлях Олександр Кошиць закінчив 21 вересня 1944 у Вінніпеґу. Майже 5 тисяч українців прийшли попрощатися з митцем. Для увічнення пам'яті Олександра Кошиця в с.Тарасівка Звенигородського району відкрито меморіальну стелу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора