Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Черкащину відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан

Дата: 15.07.2020 17:08
Кількість переглядів: 246

Фото без опису      Казахстан зацікавлений у розвитку співпраці з виробниками Черкащини. Про перспективи посилення економічних зв’язків та започаткування перспективних проектів говорили сьогодні в ОДА на зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Казахстан в Україні Дарханом Калетаєвим. Він з робочим візитом сьогодні відвідав область.

Черкащина має тривалі економічні зв’язки з Казахстаном. Лише цьогоріч у січні-квітні двосторонній товарообіг між підприємствами області та Казахстану збільшився на 9,6 % і становив 5,7 млн дол. США. Обсяг експорту товарів збільшився на 8,8 % і становив 5,1 млн дол. США. 

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Дархан Калетаєв відзначає, що найперспективнішими для співпраці вважає насамперед галузі агровиробництва та сільгоспмашинобудування. Перспективною для співпраці є Костанайська область Республіки Казахстан. Її економічні потужності представив на загал очільник краю Архімед Мухамбетов. 

Цікавою для Казахстану є й галузь освіти. Оскільки зараз там потребують фахівців у сільгоспсфері. Поділитися знаннями з молодими фахівцями готові у семи вишах області, зокрема профільному Уманському національному університеті садівництва. 

– Черкаська область – невелика за площею, втім має з-поміж інших регіонів чимало переваг, зокрема в логістиці, – зауважує голова Черкаської ОДА Роман Боднар. – У нас діють три річних порти, розвиваємо аеропорт, який має статус міжнародного. Про останній, між іншим, детально поговорили з паном Послом. Черкащина завжди обіймала лідерські позиції у виробництві аграрної продукції. Тут працюють більше 1,9 тисяч агропідприємств та хазяйств. Наша мета – розширювати торгові ланцюги та створювати більше продукції з доданою вартістю.

Участь в обговоренні перспективних напрямів співпраці взяли й представники агробізнесу області. Вони висловили готовність ґрунтовніше ознайомитися з перспективами розширення співробітництва та обміну досвідом у своїх галузях. Облдержадміністрація зі свого боку готова допомогти у координації цієї діяльності. Зокрема свої послуги з підготовки та ведення інвестиційних проектів готова запропонувати Черкаська агенція регіонального розвитку, додає очільник області. 

– Хочу, аби ми використовували переваги обох сторін для отримання максимального ефекту у тих сферах, де започаткуємо спільні проекти, а таких у нас дуже багато. І це тільки початок нашого діалогу. Нас об’єднує не лише бізнес та бажання розвивати свої регіони, а й багато спільного у ментальності та культурній, освітній сфері. Нам є чому повчитися та є можливість поділитися знаннями.

Додамо, у межах візиту на Черкащину пан Посол відвідав Канів. Тут він презентував книгу «Слова повчання Абая». 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора