Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Понад 30-градусну спеку прогнозують цього тижня в області

Дата: 20.07.2020 14:28
Кількість переглядів: 256

Фото без опису   Нині на Черкащині спостерігається сонячна, суха, маловітряна та комфортна погода. Температурний фон в межах кліматичної норми на цей час, денні максимуми 27-29°, тобто спеки, яка завжди випробовує нас на міцність, немає. За прогнозом, новий тиждень на Черкащині починається зі спеки. Після перепочинку стовпчики термометрів місцями знову подолають 30º позначки, відзначає начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Причиною такого зростання температури він називає є тривале домінування поля підвищеного тиску. Малохмарне небо та сухе повітря допомагають сонячним променям форсувати денний прогрів. Однак, візит літньої спеки буде коротким. У четвер до нашого регіону надійде більш прохолодна повітряна маса, тому температура повітря знизиться на 2-3º. За попередніми розрахунками, на наступних вихідних очікуються грозові дощі.

Погодні умови робочого тижня сприятимуть проведенню жнивної кампанії в області. Завдяки температурним контрастам, а саме спекотним дням та прохолодними ночам, виникають рясні ранкові роси, які підтримують цілком задовільний стан сільгоспкультур, проте заважають виходу комбайнів на поля у ранкові години.

У кукурудзи завершився критичний період до споживання вологи. Найближчими днями сильної спеки, яка б завадила процесам опилення цієї культури, в регіоні не очікується. Проте у східній частині області вологозапаси у метровому шарі лише 38 мм, що може негативно вплинути на формування початків та утворення зерна.

Поряд із цим, показник горимості в лісах швидко зростає до небезпечних та стихійних значень, тому слід пам’ятати про заборону спалювання стерні, пожнивних залишків, розведення багать на полях, де жнива закінчилися. Спалювання стерні та залишків соломи веде до забруднення повітря залишками горіння, вигорання прилеглих лісосмуг.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора