Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Робоча поїздка голови Звенигородської районної державної адміністрації Владислава Гончаревського до села Рижанівки

Дата: 27.07.2020 12:04
Кількість переглядів: 421

Фото без опису  24 липня голова районної державної адміністрації  Владислав Гончаревський здійснив робочу поїздку до села Рижанівки. 

Зустріч сільський голова Олександр Гоменюк розпочав з короткої історичної довідки.

Рижанівка вперше згадується в кін. ХVII ст.
У 60-х рр. ХІХ ст. Рижанівка була містечком, в якому проживало 1846 православних селян, 21 римокатолик, 1611 євреїв.
У 1900 р. село Рижанівка з населенням 4814 осіб входило в Чижівську волость.
Рижанівка славилась знаменитим Рижанівським базаром, про який знали в самому Києві.

Першим відвідали Рижанівський навчально-виховний комплекс “Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад І – ІІІ ступенів”.
Директор Вадим Мацюк розповів про здобутки і проблеми закладу.
За фінансової підтримки благодійного фонду “Урожай – громаді” та сільської ради повністю замінено вікна на енергозберігаючі, в навчальних класах замінено двері, здійснено капітальний ремонт та придбано нову плиту для шкільної їдальні. В спортивному залі школи, окрім ногового спортивного інвентаря, збережено гімнастичні снаряди – кінь та паралельні бруси.
Шкільний музей має цікаву експозицію, в якій стенд з фотографіями усіх випусків школи, а також перший на просторах СРСР чорно-білий телевізор КВН-49, який випускався з 1949 до 1962 року, українські народні старожитності і навіть купол знищеної за радянських часів місцевої церкви.
Розширення площі закладу дошкільної освіти була творчо вирішено за допомогою гіпсокартону, яким відокремлено спальню від ігрової кімнати.
Проблемою школи, яких і багатьох інших сільських шкіл району, є проблема забезпечення сучасними комп’ютерами.

За сприяння сільського голови, приміщення колишньої сільської кочегарки було повністю переобладнане під спортивний зал для молоді села. Тут встановлено піролізний котел, який дозволяє проводити спортивне дозвілля навіть взимку.

Сільська амбулаторія свого часу мала статус земської лікарні. Наразі вона досить добре укомплектована. Проте існує потреба у заміні вікон та придбанні кардіографа.

В місцевому Будинку культури для молоді встановлено більярд, настільний футбол, обладнано клас хореографії. Проблемою, яка потребує нагального вирішення є заміна стільців у глядацькій залі та ремонт покрівлі.

В перспективі Рижанівка увійде до складу Водяницької ОТГ, що має значно посилити соціальну інфраструктуру об’єднаної територіальної громади. Але вже зараз починаємо вирішувати визначені в ході робочої поїздки проблеми разом.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора