Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Якісна діагностика – більші шанси на життя», – очільник області на відкритті скринінгових центрів

Дата: 21.02.2018 16:12
Кількість переглядів: 1703

Унікальний проект втілюють на Черкащині. Тут відкривають скринінгові центри «Здоров'я жінки». Усе – задля своєчасного виявлення онкологічних хвороб у жінок.

Таких центрів буде п’ять по області. Розмістять їх у Черкаському обласному онкологічному диспансері, Смілянській міській лікарні ім.Т.Шевченка, а також у центральних районних лікарнях у Золотоноші, Звенигородці й Умані. Останні два вже запрацювали. Решта – найближчим часом.

 – Якісні зміни в медичних закладах Черкащини є нашим першочерговим завданням, – наголошує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Пріоритети ми визначаємо разом із медиками. І відкриття цих скринінгових центрів – втілення одного з них. Ми комплексно підходимо до вирішення проблем галузі. Приміром, позаторік оновили флюоропарк області, щоби посилити боротьбу з туберкульозом та іншими захворюваннями дихальної системи. Далі розпочали цей проект – створення всіх потрібних умов для профілактики онкологічних хвороб у жінок.

Щороку в області обстежують 300 тис. жінок. Із них – у 4,5 тис. виявляють рак. Часто на пізніх стадіях.

– Скринінгові центри – це охоплення більшої кількості жінок і виявлення онко на ранніх стадіях, – зауважує очільник області. – Тобто більші шанси на одужання та життя. Тепер наше завдання – відпрацювати все із медиками на місцях, аби вони проводили роз’яснювальну роботу, щоби залучити якомога більше жінок у ці скринінгові центри. Я вдячний всім за підтримку в реалізації цього проекту. Зокрема, обласній і місцевим радам. Долучалися і народні депутати від Черкащини. Приміром, на Уманщині низку медичних проектів ми втілили завдяки співпраці з Антоном Яценком.

 Усі скринінгові центри інформатизовані. Дані кожної пацієнтки заноситимуть в електронну картку. База зберігатиметься в обласному онкодиспансері. З його фахівцями працівники скринінгових центрів зможуть консультуватися онлайн.

– Цей проект – це наближення послуг до людей, доступність сучасної діагностики й ефективність надання допомоги, – каже головний лікар Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов. – У центрах встановлено найсучасніше діагностичне обладнання. Приміром, як було раніше: місцевий лікар засумнівався в чомусь, дає направлення в наш онкодиспансер, а не кожна жінка доїжджає, бо це ж треба знайти час тощо. Тепер же ми зможемо такі консультації по максимуму проводити онлайн, бачачи результати всіх обстежень.

У скринінгових центрах обстежуватимуть жінок не лише з тих районів, де вони розташовані, а й із прилеглих. Проект реалізовано коштом Державного фонду регіонального розвитку України та місцевих бюджетів. Зокрема, на закупівлю обладнання спрямували майже 19 млн грн.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора