Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Бюджетна децентралізація дає результати», – очільник Черкащини

Дата: 23.10.2018 16:27
Кількість переглядів: 863

Фото без описуОбсяг мобілізованих коштів до державного та місцевих бюджетів області сягнув близько 11 млрд грн за дев’ять місяців цього року. Про це сказав очільник Черкащини Юрій Ткаченко на засіданні колегії ОДА.

Ця сума на 1,4 млрд грн більша, порівняно з відповідним періодом минулого року. Водночас місцеві бюджети отримали податків і платежів на 628 млн грн більше, ніж за цей час торік.

– Звичайно, можна говорити про різні показники надходжень до бюджетів у різних регіонах, – зауважив голова ОДА Юрій Ткаченко. – Але є чітка закономірність: працюєш над наповненням бюджету – отримуєш результат. Цього року нам вдалося збільшити розмір орендної плати за землю до 8,1% по області. Приміром, в Єрківській ОТГ маємо взагалі 11,2%, у Степанецькій – 10,5%. Водночас в Селищанській ОТГ – 4,5%, Ротмістрівській – 4,6%. А це – невикористаний резерв і ресурс на соціальні програми. Це ж стосується податку на доходи фізичних осіб та акцизного податку з роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами. Приміром, ПДФО з розрахунку на 1 жителя у Мліїївській ОТГ – 835 грн, а в Степанецькій – 8959 грн; у Монастирищенському районі – 1052 грн, а в Чорнобаївському – 1693 грн. Бюджетна децентралізація, а це політика Президента й Уряду, дає свої результати і створює додаткові можливості громадам для розвитку їхніх територій.

Як наголосив обласний керманич, основними джерелами наповнення бюджетів є скорочення заборгованості з платежів до місцевих бюджетів, встановлення розміру орендної плати за використання земельних часток (паїв) на рівні не менше 12 % грошової оцінки землі, жорсткий контроль за розрахунками господарств області із власниками земельних паїв та сплатою податку на доходи фізичних осіб, а також максимальне охоплення договірними відносинами використання землі сільськогосподарського призначення та водних об’єктів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора