Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Неморозький «Familycheese»: звенигородський кооператив розвиває власну «сирну» справу

Дата: 19.06.2019 16:41
Кількість переглядів: 1093

Фото без опису

Десять видів сирів, тонна переробленого молока за добу, безліч поціновувачів якісного та смачного сиру – звенигородський кооператив «Дружба плюс» уже майже два роки розвиває свою справу у селі Неморож Звенигородського району. У планах – розширення виробництва. Як працює молочарський кооператив оглянув перший заступник очільника області Тарас Висоцький.

Історія сироваріння кооперативу «Дружба плюс» розпочалася наприкінці вересня 2017 року, каже керівник об’єднання Олександр Фесенко. Відтоді тут налагодили виробництво й продаж твердих та м’яких сирів. Перевіряють якість продукції у власній лабораторії.

Рікотта, моцарелла за власною технологією, гауда за голландською рецептурою, «вершковий» зі спеціями, натуральне масло, маскапоне, плавлений сир – цю та іншу продукцію під торговою маркою «Familycheese» знає широке коло поціновувачів. Знайти сири «Familycheese» можна навіть у київських магазинах.

Керівник кооперативу визнає, що вони готові до розширення виробництва. Адже попит є, однак немає потужностей для його задоволення.

– Зараз ми переробляємо до тонни молока за добу, – розповідає Олександ Фесенко. – Однак, закупивши додаткове обладнання, могли би збільшити цей показник до 4-х, як це, власне, й закладено у проекті будівництва. Втілювали наше виробництво за європейськими стандартами: на одну рамку заїжджає молоко, а з іншої вже відвантажуємо готову продукцію. Звісно, ми могли би почати з ферми, втім переробка дає можливість побачити і показати людям уже готову продукцію. Тож зараз співпрацюємо з місцевою фермою, де закуповуємо молоко.

Підтримати місцевого виробника готові на обласному й районному рівнях. У межах обласної програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та сімейних фермерських господарств в області до 2020 року в обласному бюджеті на цей рік передбачено два мільйони гривень для фінансової підтримки на умовах співфінансування. За умовами програми, розмір обласних бюджетних коштів визначається з розрахунку не більше 70 % від вартості техніки, садивного матеріалу та сільськогосподарських тварин. Частка коштів одержувачів та/або коштів співфінансування з інших місцевих бюджетів становить не менше 30 %.

– Якість та технологічність – ось основні принципи роботи тутешнього кооперативу, – коментує перший заступник голови ОДА Тарас Висоцький. – Кооператив «Дружба плюс» поставив для себе високу планку та тримають її. Тож маємо зі свого боку підтримувати тих, хто працює на «продукційний» імідж області. Наші виробники незмінно популярні на всеукраїнських виставках. Тут же знаходять партнерів та клієнтів. Наразі чекаємо рішення на липневій сесії про спрямування 30 необхідних відсотків для співфінансування від районних депутатів, аби кооператив отримав можливість розширювати виробництво.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора