Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Попередити, аби уникнути поширення, – Віталій Коваль на засіданні протиепізоотичної комісії про розповсюдження АЧС

Дата: 29.08.2018 16:54
Кількість переглядів: 1079

Посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи, також відповідальності власників тварин, дотримання заходів біобезпеки й профілактики – одні з основних умов, необхідних для попередження поширення африканської чуми свиней.

На цьому наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль в ході засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА. Тут представники профільних служб та місцевої влади поінформували про вжиті заходи щодо ліквідації спалаху чуми на Смілянщині та Чорнобаївщині.

Зауважимо, нині карантин діє в с. Христителеве (у СТОВ «Світанок») й с. Старий Коврай Чорнобаївського району. Та вже прийнято рішення про зняття карантинних заходів у Балаклеї Смілянського району.

За інформацією заступниці керівника обласного управління Держпродспоживслужби Людмили Радняної, фахівці на місцях спрацювали досить оперативно та забезпечили проведення всіх заходів, необхідних для недопущення поширення вірусу в інші регіони.

– Наразі в області, як і в цілому по Україні, ситуація щодо поширення АЧС залишається складною. Вперше на Черкащині випадок був зафіксований у 2015 році. За весь період маємо 16 аналогічних. Цьогоріч встановлено вже 6, зокрема 3 в особистих господарствах та по одному в колективному й підсобному господарствах та інфікований об’єкт. Зауважу, компенсація за втрати відшкодовується повноцінно – в межах відповідно прийнятих на місцях програм.

Між тим, за словами заступниці начальника управління, лісівники мають посилити роботу щодо депопуляції диких свиней, які є основною загрозою розповсюдження АЧС.

За інформацією представників Чорнобаївщини, щойно виявили спалах, одразу взялися за проведення необхідних заходів – здійснили їх вчасно та за інструкцією, віддали проби до лабораторії, провели засідання ДНБК та запровадили карантинні обмеження у відповідних населених пунктах, а саме: встановили зону захисту в радіусі 3 км від сіл Христителеве та Старий Коврай та зону наглядів у межах 10 км. Також попередили сусідні райони, зокрема й Полтавщину, встановили й стаціонарні карантинні ветеринарні поліцейські пости. Проблемним залишається питання зниження поголів’я свиней, у зв’язку з такими випадками. 

– Вкотре наголошу на потребі більш широкого інформування населення, зокрема і власників господарств, про небезпеку АЧС, – сказав Віталій Коваль. – Говоримо про це вже не вперше. І прикро, що, приміром, на Чорнобаївщині, де не так давно був зафіксований спалах, знову виникла ця проблема. Маємо попереджати, аби уникнути появи й відповідно поширення вірусу. Поставтесь до цього відповідально. Вирішення ж цієї проблеми можливе, зокрема й за умови дотримання власниками тварин усіх форм власності та підпорядкування правил утримання тварин, роботи ферм у закритому режимі, біобезпеки та профілактики, організації та виконання планів протиепізоотичних заходів.

Перший заступник водночас подякував усім службам за оперативне спрацювання. Він також доручив провести позачергові засідання ДНБК в усіх районах, посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед господарств, приватних власників щодо заходів профілактики, прийняти відповідні рішення щодо депопуляції диких кабанів на території області, зокрема й відпрацювати ці питання разом зі службами Полтавської області, також передбачити відповідні кошти на реалізацію заходів у межах районних програм та ін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора