Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Співучасть, активність, розвиток: у Черкасах форумували на «ГРАНТуємо зміни 4.0»

Дата: 27.11.2018 16:59
Кількість переглядів: 1100

Фото без описуЯк спільно розвивати громади, як перетворити пасивних жителів на активних учасників перетворчих процесів, як використовувати кейси успішних громад на власну користь – на ці та інші питання відповідали на регіональному форумі громадських організацій та ініціатив «ГРАНТуємо зміни 4.0». Вже учетверте він об’єднав актив Черкащини і не тільки її.

Форум має уже тривалу історію і збирає усе більшу аудиторію. Щоразу організатори, залежно від тематики заходу, оновлюють і його гасло. Нині девіз форуму звучить так: «Громадська участь: пробудження сили». Завітали сюди звідусіль. Зокрема, окрім черкащан, приїхали спікери та учасники з Кропивницького, полтавського Краматорська, львівського Дрогобича, Києва, Луганщини та інших областей.

– З року в рік форум єднає тих, хто прагне до змін і готовий працювати у цьому напрямку, – каже заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань. – Нині триває активна фаза реформи з децентралізації. Саме від активних людей на місцях залежить, як надалі розвиватимуться громади й життя в них. Зараз відкриті можливості для кожного, аби повпливати на прийняття того чи того рішення, у якому напрямку розвивати території, брати участь у формуванні стратегії територій. Певен, що такі заходи стають своєрідним майданчиком єднання для активних людей, обміну думками, переймання досвіду, налагодженню взаємодії між містами й областями загалом.

Окрім виступів спікерів, ігрофікаційних воркшопах, майстер-класах та практикумах, на форумі відбувся «Ярмарок громадських ініціатив». Тут презентували себе на загал майже 20 організацій та ініціатив. Є ті, хто мають уже тривалий досвід роботи, й ті, хто цього року тільки розпочав свою діяльність.

Неформальна освіта, бізнес-школа, школа для громадських активістів, формування зовнішнього середовища у Черкасах, туристична популяризація міста – ці та інші проекти реалізують в ГО «Промолодь». На ярмарку ж представили один із своїх проектів – туристичну продукцію.

– Презентуємо один з наших проектів – міські сувеніри, зокрема листівки, які створюють молоді черкаські дизайнери і художники, – зазначила Дарина Подолян. – Бо ми любимо Черкаси і хочемо, аби їхню красу побачило якомога більше людей.

Розвивають туристичний потенціал на Корсунщині учасники ГО «Корсунь має потенціал». Організаторка Людмила Писаревська каже, що туризм починається з насамперед чистого довкілля і поважного ставлення людини до оточуючого її середовища.

– Вірю в туристичний потенціал нашого краю, – зауважує вона. – Ми вже організовуємо різноманітні тренінги, воркшопи на тему створення туристичний продуктів. Запалюємо людей тим, що можна заробляти на «зелених» садибах, туристичних маршрутах. Але перш ніж це робити, нам треба навести лад навколо. Бо часто той природній ресурс, який маємо, не цінуємо, не зберігаємо й засипаємо сміттям. Переконана, що туризм починається з гігієни чистоти.

Екологічна культура є одним із напрямків діяльності відкритої громадської майстерні «PreciousLab». Її представниця Лідія Криштоп відзначає, що майстерня заснована за принципом шеренгової економіки.

– Коли у людини немає можливості або потреби купувати якийсь інструмент, то вона бере їх у майстерні, де вони вже є, – пояснює активістка. – Ми працюємо за принципом, коли не треба купувати, а можна просто ділитися. Водночас намагаються поєднувати екологічний напрямок переробки пластику з іншими напрямами діяльності нашої лабораторії.

Черкаська філія всеукраїнської громадської організації  «СБ «Платформа» розпочала діяльність в обласному центрі з березня. За цей час встигли реалізувати декілька різнопланових цікавих проектів. За словами координатори Інни Дикої, відкривали свою організацію у Черкасах «живою бібліотекою» «Громадський фреш», згодом запустили регулярний щотижневий спінінг-клаб, провели тренінг від Нідерладських тренерів з ефективних політичних комунікацій «Бути помітним» та дівочу вечірку.

Відкриті до громадської діяльності люди різного віку. Зокрема залучають до громадської діяльності літніх людей та активно проводять час учасники Смілянського університету дорослих людей 50+.

Популяризують мистецтво учасники арт-студії «Van Gogh». Співзасновниця студії Ольга Краснодимська твердить, що кожен, незалежно від віку і можливостей, може малювати.

– Кожен може створити картину за три години, – говорить вона. – Ми доводимо це полотнами, які представляємо сьогодні. Позиціонуємо це також як арт-релакс. У процесі малювання можна відпочити, приємно провести час і бонусом отримати картину. Наша «родзинка» у тому, що малюємо з найменшими дітьми від двох років. Хочемо, щоб діти з самого малечку долучалися до мистецтва.

Особливістю ярмарку громадських ініціатив є те, що відвідувачі форуму можуть обрати кращі ГО та ініціативи на їхню думку шляхом голосування. Для цього кожен форумчанин мав спеціальні купони. Переможців голосування відзначили корисними призами.

Традиційно серед організаторів форуму департаменти регіонального розвитку та культури і взаємозв’язків з громадськістю облдержадміністрації, Черкаський центр розвитку місцевого самоврядування, обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів та активні громадські спільноти.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора